»Nesprejemljivo je, da se država ne drži že podpisanih pogodb,« je med drugim opozorila Pivčeva (foto: Bobo).
Predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec je po odzivu na pozive k odstopu predstavila še stališče stranke DeSUS glede predloga sprememb medijske zakonodaje, pri čemer je še posebej izpostavila problematiko lokalnih medijev.

Aleksandra Pivec, predsednica stranke DeSUS, je v imenu stranke dejala, da predlaganega svežnja medijske zakonodaje stranka ne bo podprla: »Še posebej, če predlagatelj ne bo v javni razpravi s strokovnimi analizami argumentiral svojih predlogov sprememb. V stranki smo prepričani, da mora imeti vsaka zdrava demokratična družba neodvisno novinarstvo.«  

Predlagane spremembe medijske zakonodaje so po presoji strokovne delovne skupine znotraj stranke škodljive za javni servis RTV Slovenija, saj po besedah Pivčeve posegajo v finančno in programsko neodvisnost zavoda. 

Pivec: Država je prva, ki se mora držati že podpisanih pogodb.

Podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo se je ob tem postavila v bran lokalnim oziroma regionalnim medijem in izpostavila stališče stranske DeSUS, da mora vlada takoj pomagati medijem. 

»Še posebej lokalnim in regionalnim, ki jim je letos zadržala financiranje. Sicer bomo priča propadu več medijev in centralizaciji medijske krajine,« je opozorila. 

»Proračunska sredstva za sofinanciranje medijev morajo ostati nespremenjena, medijem pa se mora zagotoviti že obljubljena in tudi s pogodbo opredeljena sredstva. In to takoj. Nesprejemljivo je prav tako, da se država ne drži že podpisanih pogodb v zvezi s tem financiranjem,« je še izpostavila.

Kaj je v ozadju? 

Vlada, kljub številnim pozivom, ni poiskala načinov pomoči lokalnim in regionalnim medijem z namenom, da bi preprečila popolno centralizacijo medijskega trga v državi in ugašanje medijev v regijah, ampak je usekala po financiranju medijskih projektov.

Ministrstvo za kulturo je junija enostransko za 70 odstotkov zmanjšalo financiranje že 'naročenih' in v veliki meri tudi že izvedenih medijskih projektov - gre za 33 projektov medijev s statusom posebnega pomena in 35 drugih projektov.

To pomeni, da je tudi 28 radijskih in televizijskih medijev s statusom posebnega pomena, postavljenih v negotovost, nelikvidnost in pred propad.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Puutt (nepreverjen)

Kaj še išče splošno v desuso če nima pojma o vodenju desusa ne kmetijskega resorja. Tudi majhni ljudje bi živeli na tuji račun pa na žalost nemorejo ker niso pri koritu. J J vlada mora pasti v kratkem roku.

Starejše novice