Počivalšek poziva: Prihodnji teden je nujno odpreti terase in vrtove gostinskih lokalov

Po večmesečnem zaprtju bo gostinska panoga očitno lahko vsaj nekoliko zaživela. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je namreč danes ob robu sestanka s predstavniki gostinstva in turizma pomenljivo tvitnil o nujni potrebi po odprtju gostinskih teras v prihodnjem tednu.

»Prihodnji teden je nujno odpreti terase/vrtove, da tudi gostincem omogočimo delo, vendar ob upoštevanju najstrožjih preventivnih pogojev, ki jih zahteva Nacionalni inštitut za javno zdravje,« je zapisal.

V zadnjem obdobju je sicer vse več govora o odpiranju gostinstva, potem ko je vlada minuli teden spremenila vladni načrt za sproščanje ukrepov in odpiranje gostinskih teras uvrstila v oranžno fazo.

Odprtje le v epidemiološko ugodnejših regijah?

Slednja sicer napoči ob izpolnitvi pogojev glede števila hospitaliziranih (manj od 1000) in sedemdnevnega povprečja okužb (manj od 1000). 

Po zadnjih podatkih Slovenija izpolnjuje le pogoj števila hospitaliziranih, saj je sedemdnevno povprečje okužb nad 1000, a zdravstveni minister Janez Poklukar je napovedal, da bodo ob presojanju ukrepov upoštevali tudi epidemiološke razmere po regijah. 

Nov paket pomoči za gostinstvo in turizem

V ponedeljek je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc napovedal tudi novo pomoč panogi gostinstva in turizma. Za tiste, ki so lani utrpeli upad prihodkov za več kot deset odstotkov, predlagajo enkratno pomoč za zagon poslovanja.

Organizatorji dogodkov bodo lahko začeli s pripravo na dogodke v drugi polovici leta. Če bo slučajno takrat treba sprejemati omejitvene ukrepe, jim bo država povrnila 80 odstotkov do takrat nastalih stroškov.

Predstavniki gostinstva in turizma so namero gospodarskega ministrstva za pomoči panogi pozdravili in dejali, da v naslednjih dneh na svojih mizah pričakujejo še konkreten predlog. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice