Na današnji izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 v Sloveniji se je vladni govorec Jelko Kacin dotaknil tudi teme odpiranja mej.

Kacin pravi, da so meje načeloma odprte, ko gre za tranzit. Na vprašanje, kdaj bo prišlo do popolnega odprtja mej. pa za zdaj odgovora ni, saj je vsaka država pri tem koraku suverena. 

»Gre za zahteven izziv, ker nobena država noče imeti covid pozitivnih gostov,« pravi Kacin.

Sprostitev turistične sezone lahko nevarna

Dejstvo je, da so zadeve v Italiji še vedno precej dramatične pravi Kacin in dodaja, da pa potekajo odkriti in poglobljeni pogovori s sosednjo Hrvaško, ki temeljijo na epidemiološki sliki. Vendar bi pa sprostitev turistične sezone na Hrvaškem in prihod italijanskih gostov precej povečala nevarnost, da se virus ponovno aktivira. 

»Ni realno pričakovati, da bi višje temperature virus upočasnile.«

Po besedah Kacina ta domneva nima več veliko zagovornikov, zato se mora Nacionalni inštitut za javno zdravje v pogovorih in usklajevanjih glede prehodov meja tega zavedati. Vračanje covid pozitivnih oseb nazaj v Slovenijo je namreč zahteven postopek. Potrebna bi bila namreč popolna izolacija osebja, ki bi bilo v stiku s pacienti. 

Po povratku v obvezno karanteno

O tem pa bo morala odločati tudi vlada. Zdaj pa velja, da je mejo možno prestopiti, vendar je po povratku nazaj v Slovenijo obvezna vsaj 7-dnevna karantena, po koncu te pa še obvezno testiranje. Če je test negativen, se karantena zaključi, sicer pa se podaljša. 

Hrvati prehiteli sami sebe

Kacin je še dejal, da je Hrvaška z nedeljskim odprtjem mej prehitela sama sebe, saj mejni organi še nimajo nobenih konkretnih navodil. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice