Danes bo potekala izredna seja državnega zbora, na kateri bodo obravnavali predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerim želi vlada pomagati prebivalstvu in gospodarstvu.

Predlog zakona vsebuje ukrepe, ki izboljšujejo socialni položaj ljudi, tako predvideva pomoč delavcem, samozaposlenim, študentom, upokojencem in prejemnikom socialne pomoči. 

Samozaposleni in kmetje, ki se soočajo s težavami zaradi epidemije, bodo upravičeni do temeljnega dohodka v višini 350 evrov za mesec marec in 700 evrov za april ter maj. Dodatek za delavce v javnem sektorju naj bi se gibal med 10 in 100 odstotki urne postavke osnovne plače, v zasebnem sektorju pa bo država poravnala prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanja, delodajalci pa bodo na ta račun delavcem, ki delajo, izplačali 200 evrov dodatka.

Zakon predvideva še pomoč podjetjem na način, da bo država v času epidemije nadomestila plače in prispevke zaposlenih na čakanju, zdravstvena zavarovalnica pa bo krila vse bolniške odsotnosti. 

Upokojenci z najnižjimi pokojninami bodo dobili krizni dodatek, ki je predviden v treh različnih višinah glede na višino pokojnine, od 130 do 300 evrov, vsem študentom pa bo izplačan enkraten dodatek v višini 150 evrov. Enak znesek je predviden tudi za najbolj ogrožene prejemnike socialne pomoči. Ukrepi naj bi veljali od dneva razglasitve epidemije in najmanj do konca meseca maja z možnostjo podaljšanja.

Vojska brez izjemnih pooblastil na meji

'Protikorona zakon' je na Odboru za finance dobil podporo, iz zakona je bil tudi črtan sporni 104. člen o policijskih pooblastilih. Slabo pa kaže uveljavitvi 37a člena zakona o obrambi, ki bi vojski na meji podelil idodatna pooblastila, saj ta ni dobil podpore na Odboru za obrambo. Proti so glasovali v poslanskih skupinah SD, LMŠ in Levica.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Sonja (nepreverjen)

Kdaj bo nakazilooo😀😀😀😀

Starejše novice