Italijani novih odpuščanj menda nimajo v načrtu, reorganizacija dela pa je bila po njihovih besedah nujna.

V začetku marca je podjetje Safilo Ormož uresničilo napovedana odpuščanja, zaradi česar je na cesti pristalo 228 zaposlenih. Na seznamu za odpuščanja se je zaradi reorganizacije znašlo kar 35 invalidov in tri mamice samohranilke, vse od tedaj pa so ostali zaposleni trepetali za svoje službe.  V javnosti so se namreč pojavile špekulacije o dodatnem valu odpuščanj. Danes je tako pred kamere stopil vodja proizvodne verige skupine iz Padove Leonardo Innocenzi in javnost miril, da novih odpuščanj ne bo.

"Ne načrtujemo nobenih nadaljnih odpuščanj, niti ne vidimo potrebe potem za naprej v našem podjetju. S predstavitvijo specifičnih tehničnih področij sem želel obrazložiti, kakšne investicije imamo v nove tehnologije. S tem želimo pa pokazati, da si želimo stabilizirati proizvodnjo, da morda v prihodnosti omogočimo zaposlovanje," je dejal Innocenzi.

Merila za odpuščanje oblikovalo vodstvo in sindikat

Innocenzi pa je ob tem napovedal tudi reorganizacijo znotraj vodstva. Silvo Kekec, dosedanji direktor ormoškega obrata bo namreč čez čas premeščen na drugo delovno mesto znotraj podjetja. Glede kriterijev za odpuščanje invalidov in mamic samohranilk pa je dejal, da ni šlo za odločitev skupine, ampak so merila skupaj oblikovali v vodstvu podjetja in sindikatu.

Ob tem pa je še izpostavil, da so v zadnjem letu in pol v podjetje vložili okoli pet milijonov evrov: "Tako lahko povemo tudi to, da v tem letu načrtujemo novo investicijo, ki je v fazi finaliziranja, s to investicijo pa bomo prinesli v podjetje novo tehnologijo. Investicija bo visoka okrog enega milijona evrov."

Za 13 odstotkov višja brezposelnost v mestu

Podjetje, ki se je še pred dvema letoma imenovalo Carrera Optyl je imelo v zlatih časih 1200 zaposlenih, danes jih je 618. Nekdaj zaposlena Vera Štih je v podjetje Safilo prihajala 32 let. Zdaj je ena od 228, ki je dobila odpoved. Na zavodu bo počakala na upokojitev, kot doda, druge te sreče nimajo.

 »Za te, ki so stare okoli 50 let, je najtežje, ker ne bodo več našle službe,« nam je tedaj dejala Štihova in pristavila: »Jaz bi samo povedala, da imamo zdaj svoje begunce.«

Z odpuščanji je ormoško podjetje Safilo poskrbelo za 13 odstotkov višjo brezposelnost v mestu. Podporo odpuščenim zagotavlja zavod za zaposlovanje. Na Uradu za delo Ormož sicer trdijo, da bodo vsem odpuščenim že sedaj, po 30-dnevnem odpovednem roku pomagali pri iskanju nove zaposlitve z napotitvijo na nova delovna mesta.

Starejše novice