V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije nasprotujejo premeščanju zdravih oskrbovancev in pozivajo vlado k rešitvam problematike domov za starejše.

Domovi za starejše ostajajo najbolj problematična žarišča koronavirusa v Sloveniji, do sedaj je okužba potrjena pri 162 oskrbovancih in 32 zaposlenih. Od tega 33 okužb beležijo v Domu za starejše Ljutomer, kjer so včeraj preselili prvih 15 zdravih stanovalcev doma v glamping vile, ki spadajo pod Bioterme Mala Nedelja.

Za selitev so si prizadevali tako v vodstvu doma kot v ljutomerski lokalni skupnosti, predhodno pa so si prostore pregledali predstavniki zdravstvene stroke in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Poziv Vladi Republike Slovenije

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pa so na Vlado Republike Slovenije naslovili poziv, s katerim zahtevajo rešitve številnih problematik na področju domov za starejše in hkrati nasprotujejo selitvam zdravih oskrbovancev.

Ministrstvo je domovom posredovalo navodila organizacije, tako se vsak socialnovarstveni zavod mora organizirati na tri cone - eno za zdrave uporabnike, drugo za uporabnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom ter tretjo cono za uporabnike, ki so potrjeno pozitivni na okužbo. V skupnosti pravijo, da takšna organizacija ni izvedljiva zaradi omejenih zmogljivosti večine domov in kadrovske podhranjenosti.

Obenem trdijo, da izvajalci socialnovarstvenih storitev niso usposobljeni in registrirani za bolnišnično zdravljenje in oskrbovanje velikega števila z virusom covid-19 obolelih oseb, saj za to nimajo niti ustrezne medicinske opreme niti dovolj številčnega kadra, ki bi bil v skladu z zakonodajo usposobljen za zdravljenje.

Preseliti okužene iz več domov na drugo lokacijo

Še posebej pa poudarjajo, da nasprotujejo  predlogu o seljenju domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije. Kot so zapisali, so v domovih za starejše nastanjeni predvsem slabo pomični ali povsem nepomični stanovalci, zato stanovalcev, ki bi jih bilo mogoče premestiti, pri čemer ti ne bi potrebovali posebnih ležišč in posebne nege, v domovih za starejše skorajda in obenem izpostavili še nezanesljivost testiranj v začetnih fazah okužbe. 

»Skupnost zato predlaga, da v domovih za starejše ostanejo zdravi stanovalci in v strogi izolaciji stanovalci s sumom na okužbo. Okužene stanovalce (lahko tudi iz več domov skupaj) je treba takoj preseliti na drugo osrednjo lokacijo z vso potrebno medicinsko opremo, kjer bi jim strokovno usposobljeno zdravstveno osebje zagotavljalo primerno zdravljenje,« so zapisali v svojem pozivu. 

Prav tako niso naklonjeni predlogu, da bi svojci stanovalce vzeli v domačo oskrbo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice