Obrazne maske z bakrovim oksidom lahko predstavljajo potencialno tveganje za zdravje uporabnika.

Na nereguliranem trgu nekaterih držav članic Evropske unije so se pojavile obrazne maske z bakrovim oksidom za katere proizvajalec oziroma prodajalec trdita, da so namenjene izboljšani zaščiti uporabnika in zmanjšanju tveganja, ki ga predstavlja koronavirus. Te maske so lahko v prometu tudi v Sloveniji, opozarja Urad RS za kemikalije.

Obrazne maske z bakrovim oksidom

Trditev proizvajalca oziroma prodajalca, da bakrov oksid ščiti uporabnika pred koronavirusom bolj kot obrazna maska sama, ni podprta z nobeno študijo o učinkovitosti. Prav tako ni bila za omenjene maske narejena še nobena ocena tveganja za zdravje ljudi. To pomeni, da potencialni uporabnik (kupec) uporablja te maske na lastno odgovornost, še poudarjajo na uradu.

Bakrov oksid se sicer kot aktivna snov v EU lahko uporablja za zaščito lesa. Samo za ta namen so bile opravljene vse potrebne študije o učinkovitosti in ocena tveganja za varovanje zdravja ljudi in okolja.

Uporaba odsvetovana

Na podlagi navedenega Urad RS za kemikalije opozarja, da obrazne maske obdelane z bakrovim oksidom ne zagotavljajo nikakršne izboljšane zaščite pred koronavirusom in lahko predstavljajo potencialno tveganje za zdravje uporabnika, zato njihovo uporabo odsvetujemo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice