Mineva že skoraj 30 let od naših prvih demokratičnih volitev.

Na današnji dan pred natanko 28 leti smo v Sloveniji opravili prve demokratične volitve po drugi svetovni vojni.
Slavila je Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki  je sestavila vlado. Nekaj mesecev pozneje, natančneje 23. decembra 1990, je potekal še plebiscit o osamosvojitvi, preden smo 26. junija 1991 razglasili samostojnost.

Volivci smo takrat izbirali 80 delegatov družbenopolitičnega zbora, 80 delegatov zbora občin in 80 delegatov zbora združenega dela, same volitve v 240-člansko tridomno skupščino so torej potekale v več delih. 

Svoj glas je oddalo 83,5 odstotka volivcev, koalicija novo nastalih demokratičnih opozicijskih strank, Demos pa je zbrala 54,8 odstotka teh glasov.

Zveza komunistov Slovenije - Stranka demokratične prenove je medtem v družbenopolitičnem zboru zasedla 14 delegatskih mest. Prepričljiva večina v skupščini je pripadla strankam Demosa, v družbenopolitičnem zboru so prejele 47 sedežev.

Sočasno so, kot piše STA, sicer potekale še volitve predsedstva. Med kandidati so se zvrstili Milan Kučan, Jože Pučnik, Marko Demšar in Ivan Kramberger. Zmago pa je v drugem krogu proti Pučniku 22. aprila osvojil Kučan.

Prva slovensko demokratično izvoljena vlada, ki so jo sestavljale stranke koalicije Demos, je tako na podlagi volitev bila imenovana 16. maja, predsedoval ji je predsednik SKD Lojze Peterle.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice