*Fotografija je simbolična
Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta podala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in dr. Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje.

Govorec Vlade RS Jelko Kacin je uvodoma izpostavil, da je Slovenija po številu okuženih na prebivalca 13. najbolj prizadeta država v Evropski uniji in pozval k boljšemu ravnanju.

Kacin je spomnil na strožje kitajske ukrepe omejevanja stikov in uporabo zaščitnih mask. 

Delodajalci naj dajo potrdila

Notranji minister Aleš Hojs je ponudil dodatno obrazložitev odloka, ki prepoveduje gibanja izven občine prebivanja. Ob tem je pojasnil, da nov odlok ne predvideva dodatnih prepovedi, saj ljudje lahko še vedno gredo na delovno mesto, v lekarno, bolnico in še zmeraj je dovoljena gospodarska in kmetijska dejavnost, ne glede na občino, kjer je kraj prebivanja, ali kraj izvajanja dejavnosti.

Ob tem je poudaril, da posebna dovoljenja za prebivalce niso predvideli, ampak vseeno svetoval, da si zaposleni pridobijo potrdilo delodajalca. »Policisti v tem trenutku nikogar ne kaznujejo, želijo le opozoriti občane o tem, ali je njihovo gibanje izven občine zares nujno,« je poudaril notranji minister. 

Športne dejavnosti le v lastni občini

Hojs je še povedal, da je namen odloka, da se v teh dneh ne izvaja turizma in adrenalinskih aktivnosti. Bistvena stvar tega odloka je tako, da ni več dovoljen dostop do parkov, sprehajališč in drugih rekreativnih površin izven lastne občine. Pri tem je spomnil na minuli vikend na Bledu in na Primorskem. 

»Tudi v lastni občini lahko kolesarite in tudi tečete lahko znotraj območja lastne občine,« je še razložil.

Ob tem je Hojs še pojasnil situacijo glede nakupovanja in upoštevanja navodil v zvezi z uporabo zaščitne opreme. Omenil je možnost, da lahko župan aktivira pripadnike civilne zaščite, da pomagajo pri vzpostavitvi reda v trgovinah. Župani lahko tudi posebej določijo gibanje na javnih površinah na območju občine, je povedal. Notranji minister je še poudaril, da je gospodarska dejavnost dovoljena in si ne želi, da bi bilo potrebno priti do zaostritev tudi na tem področju.

»To bi pomenilo popolno zaustavitev vsega v naši družbi, kar pa bi predstavljajo velik problem ekonomske vzdržnosti,« je opozoril notranji minister.

Glede kritik členov o policijskem nadzoru je povedal, da nima problema s tem, da se ta člen umakne. To pa bi pomenilo, da bo zajezitev epidemije manj učinkovita, ljudje pa bodo v skupnih karantenah, kjer bo manj udobja kot na domu.

Uporaba zaščitnih mask

Jelko Kacin je še opozoril,da je trenutno v Sloveniji 118 težkih bolnikov zaradi koronavirusa, ob nadaljevanju trenda pa lahko pričakujemo jutri 150, pojutrišnjem 180 in dan zatem 200. Ob tem je 29 bolnikov na intenzivni negi.

Vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje Bojana Beovič je spomnila na fizično distanco in higieno rok, ki sta zelo pomembna dejavnika pri preprečevanju prenosa okužb.

Ob tem je še poudarila priporočilo, da se nosijo obrazne maske. »Obrazne maske nekoliko preprečijo prenos infekcije, še posebej pri tistih, ki že kažejo znake okužbe,« je še pojasnila Beovičeva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice