V letu 2019 si na področju infrastrukture v okolici Ptuja lahko obetamo predvsem rekonstrukcije obstoječih cest in novi obvoznici.

Podali smo se torej v novo leto in predvsem v teh prvih tednih ambiciozno zremo v prihodnost. Tudi Direkcija za infrastrukturo Republike Slovenije ima že približno izoblikovan načrt in pri Financah so še pred iztekom minulega leta pripravili pregled projektov in infrastrukture, ki se jih bo država lotila v prihodnjih mesecih.

V minulem letu je Direkcija za infrastrukturo na cestah odprla 250 gradbišč in izvedla za 291 milijonov evrov projektov, precej je okrepila naložbe v cestno omrežje, medtem ko so investicije v železniško infrastrukturo nekoliko zaostajale. Letos naj bi se to spremenilo, saj bodo vanje vložili približno 250 milijonov evrov.

V letu 2019 je za dela na cestah in železnicah v proračunu predvidenih 590 milijonov evrov, a so še vedno možne spremembe. Obeta se nam več rekonstrukcij cest in nekaj novogradenj, predvsem pa obilo kolesarskih povezav, ki se bodo raztezale po vsej državi, od naših konec pa vse do obale.

Kolesarske povezave, rekonstrukcije in obvoznici

Gradilo se bo seveda tudi pri nas. Letos gre med drugim pričakovati naslednja dela:

•    Kolesarska povezava Ptuj–Središče ob Dravi (odkupi, priprava dokumentacije in gradnja)
•    Rekonstrukcija ceste Slovenska Bistrica–Hajdina (začetek gradnje)
•    Zahodna obvoznica Slovenska Bistrica (začetek gradnje)
•    Vzhodna obvoznica Ormož in ureditev mejnega prehoda Ormož (začetek gradnje)
•    Rekonstrukcija mostu čez Dravo v Borlu (objava naročila in začetek gradnje)
•    Rekonstrukcija mostu čez kanal Drave pri Miklavžu (začetek gradnje)

Prihodnje leto naj bi začeli graditi tudi obvoznico Kidričevo v dolžini 4,2 kilometra. Projekt pod vodstvom Direkcije za infrastrukturo je sofinanciran iz sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj.

Sodobnejša prestopna točka 

Sicer pa si tudi na področju železniških povezav lahko obetamo nekaj posodobitev.  

Aprila je denimo predviden zaključek prenove proge Poljčane–Slovenska Bistrica, ki spada med štiri največje železniške projekte v državi ta hip. Njegova vrednost znaša 27 milijonov evrov, del pa se je lotil konzorcij Pomgrad, Kolektor CPG in SŽ - ŽGP.

Prav tako bo osvežitve deležno železniško vozlišče na Pragerskem. Predvidoma naj bi namreč letos tam začeli graditi novo postajo. 

Obstoječa postaja Pragersko služi tovornemu in potniškemu prometu v notranjem in v mednarodnem prometu, a je že precej zastarela. Kot izvajalec del je bil izbran konzorcij Riko z ruskim RZD International, vendar odločitev še ni pravnomočna.

*Naslovna fotografija je simbolična
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice