Po številnih odpuščanjih v kidričevskem podjetju Boxmark Leather v začetku leta se zdaj obetajo nova.

Službo naj bi do konca meseca septembra izgubilo še 350 zaposlenih, v Kidričevem pa nameravajo ohraniti približno 800 delovnih mest, ob tem pa bodo iskali tudi nove, strokovne sodelavce. Zaradi epidemije koronavirusa se je situacija na trgu namreč precej spremenila, v avtomobilski industriji beležijo 40-odstotni padec, v letalski pa kar 80-odstotnega.

Dela ni dovolj za vse

V letošnjem letu so zaradi spremenjenih razmer na trgu v kidričevskem Boxmarku odpustili že 288 zaposlenih. Ta številka se bo do konca septembra še povišala, ohranili pa bodo približno 800 delovnih mest.

»Trenutno imamo še 1152 zaposlenih. Če odštejemo 350 oseb, potem imamo nekje 800 zaposlenih in tu nekje se bodo gibale številke zaposlenih,« pravi Marjan Trobiš, direktor podjetja Boxmar Leather.

Koronakriza je prizadela praktično vse veje gospodarstva, dela je enostavno premalo. »No, mi smo občutili v preteklih tednih. Imeli smo močan padec, tudi do 40 odstotkov v avtomobilskem sektorju, in kar 80 odstotkov v letalskem sektorju. To pomeni, da ne bomo imeli dovolj dela za vse,« pravi Trobiš.

Kompetentni center ostaja v Sloveniji

Tudi z različnimi ukrepi, kot so čakanje na delo in krajši delovni čas, niso uspeli preprečiti padca, ki se je zgodil: »Ne bi mogli pomagati, saj so napovedi avtomobilske industrije do naslednje jeseni na enaki ravni kot sedaj«.

Vseeno pa vse le ni tako črno. Kot pravi Trobiš, je dobra novica ta, da kompetentni center ostane v Sloveniji. 

»Smo pa trenutno tudi v fazi zaposlovanja. To pomeni, da po eni strani imamo večje število odpuščanj, po drugi strani pa iščemo strokovni kader. Kompetentni center, ki ga imamo zdaj, bomo nadgradili s strokovnjaki,« razkriva.

Tistim, ki jim bodo do konca septembra vročili odpovedi, pa bodo v podjetju še naprej stali ob strani. »Jim bomo nudili tudi kakšno dodatno izobraževanje v času, ko so še v našem podjetju. Mogoče jim tako lahko omogočimo eno odskočno desko v kakšnem drugem podjetju ali v kakšni drugi branži,« dodaja prvi mož Boxmarka.

Kot še pojasnjuje, je bila odločitev glede odpuščanja težka, a v teh razmerah tudi nujno potrebna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice