Proizvodnja v hoškem obratu Magne se približuje vrhuncu, ki naj bi ga dosegla konec tega meseca. Obravnava vloge za okoljevarstveno dovoljenje za drugo fazo projekta pa je pri Agenciji RS za okolje šele v začetni fazi.

Pred mesecem in pol so v obratu Magne v občini Hoče-Slivnica po pridobljenem poskusnem obratovalnem dovoljenju pričeli s poskusno proizvodnjo. Gre za proizvodnjo, ki se ne razlikuje od redne, razlika je le v tem, da Magna še ni prejela rednega obratovalnega dovoljenja. Poskusno dovoljenje je bilo s strani ministrstva za okolje in prostor izdano za obdobje enega leta, v tem času pa poteka poostren monitoring. V roku enega leta bo izdano tudi redno obratovalno dovoljenje.

V hoškem obratu dela blizu 200 zaposlenih, kar je še vedno kaplja v morje v primerjavi s številom slovenskih delavcev v graški tovarni. Tam je po podatkih Magne zaposlenih kar 1.600 slovenskih državljanov.

O številkah proizvodnje postali skrivnostni

Če je še ob zagonu poskusne proizvodnje vodja projekta David Adam glasno in ponosno napovedal, da želijo do konca maja priti do vrhunca proizvodnje, ko naj bi v eni izmeni polakirali 130 karoserij avtomobilov znamke Jaguar E-Pace X540, so zdaj pri Magni nekoliko obrnili ploščo. Konkretnih številk o trenutni proizvodnji ne želijo razkriti.

Kljub temu pa poudarjajo, da so z začetkom in uvajanjem proizvodnje zadovoljni. Ta naj bi se razvijala skladno z načrti, v drugi polovici maja pa naj bi tako vendarle dosegli načrtovani obseg proizvodnje.

Že prvi dan poskusne proizvodnje je v krožni vožnji med Hočami in Gradcem vozilo šest tovornjakov. Takrat so napovedali, da naj bi na vrhuncu kapacitet med njihovima tovarnama krožilo 17 tovornjakov, ki jih poganja avtoplin. Mesec in pol po zagonu poskusne proizvodnje med Hočami in Gradcem še vedno kroži šest tovornjakov, na vsakem izmed njih pa je naloženih šest karoserij. Koliko voženj opravi posamezni tovornjak v enem dnevu, pri Magni ne želijo razkrivati.

Izvedba druge faze v nejasnih časovnih okvirih

Naslednje faze širitve Magninega obrata, kjer ne bi le lakirali, temveč tudi proizvajali celotne avtomobile, so odvisne od naročil. Na trenutno ohlajanje svetovnega avtomobilskega trga v Magni gledajo le kot na manjši padec, ki naj bi mu sledil vzpon. Dokumentacija za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za drugo vazo je bila vložena na ARSO že maja 2018, postopek pa naj bi se še vedno nahajal v začetni fazi.

»Dokler ne bomo imeli osnovne ocene, kdaj lahko pričakujemo zaključek obravnave naše vloge za OVS 2, bi bile napovedi časovnice druge faze netočne,« pravijo pri Magni.

Magnine načrte za nadaljnji razvoj obrata v Hočah naj ne bi oviral niti trenutni padec na avtomobilskem trgu. »Avtomobilski trg je res dinamičen, vendar so razmere na trgu znotraj predvidevanj našega poslovnega modela. Kapacitete naše lakirnice v Gradcu so polno zasedene, kar je bil tudi razlog za čim prejšnji zagon proizvodnje v Hočah,« pojasnjujejo.

Čez 95 odstotkov zemljišč za drugo in tretjo fazo je pridobljenih sicer že pridobljenih, je pred mesecem in pol povedal župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak. V prvi fazi je družba Magna za lakirnico potrebovala 10 hektarjev, pri drugi fazi bo za širjenje obrata potrebnih 60 hektarjev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice