Sedem od devetih ptujskih svetniških skupin se je podpisalo pod pobudo za ustanovitev komisije za revizijo in pregled razlogov za občutno podražitev in netransparentno obnovo mestne tržnice.

Po poročanju STA je pobudo za ustanovitev revizijske komisije dal mestni svetnik Andrej Čuš, ustanovitev komisije pa je podprla tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek.

Pod pobudo se je podpisalo 22 od 29 članov ptujskega mestnega sveta. Prihajajo iz naslednjih list in strank: Lista Andreja Čuša, Lista Štefana Čelana, DeSUS, NSi, Lista Ptuj je naš, Levica in SD.

Podpisov za ustanovitev komisije niso prispevali svetniki SDS in Liste za Ptuj, ki ji pripadata svetnika iz vrst prejšnjega ptujskega župana Mirana Senčarja.

Podpisov niso prispevali: Gorazd Orešek in Milan Klemenc iz Liste za Ptuj ter Rajko Fajt, Helena Neudauer, Marjan Kolarič, Nuša Ferenčič in Andrej Vindiš iz SDS. Je pa občinski svetnik Milan Klemenc svojo podporo ustanovitvi revizijske komisije podal ustno, je za Ptujinfo zatrdil v telefonskem pogovoru.

Revizijsko komisijo bi lahko ustanovili že prihodnji mesec

Andrej Čuš je pojasnil, da so se za pobudo odločili ob sprejemanju rebalansa občinskega proračuna. Investicija je po njegovih besedah v zadnjih dveh letih povzročila kar nekaj razburjenja, o naložbi pa se je pojavljalo vse več vprašanj občanov.

»Pričakujemo, da bi lahko omenjeno komisijo ustanovili že na junijski seji, če ne, pa na septembrski, ko v plačilo zapadejo še zadnji računi za omenjeni projekt,« je po poročanju STA dejal Čuš.

Ob tem se zaveda, da ima občina tudi nadzorni odbor, vendar je po njegovem mnenju, glede na izključevanje javnosti, netransparentnosti projekta, izjemnih podražitev in pomanjkljivega nadzora, prav, da mestni svet zavzame aktivnejšo vlogo.
 

Iz 2,5 milijona evrov je nastalo 6,2 milijona evrov

Jeseni leta 2016 je bil projekt prenove tržnice ocenjen na 2,5 milijona evrov. Ob zaključku projekta je njegova vrednost kar 6,2 milijona evrov, vsa predvidena dela pa se sploh niso izvedla.

Andrej Čuš zato meni, da je treba raziskati vse dvome in vprašanja ter pri tem ugotoviti, ali je mogoče kakšen del denarja dobiti povrnjen. Da z ustanovitvijo takšne komisije nima nobenih težav, pač pa predlog podpira, je zatrdila tudi županja Gajškova, ki je končanje projekta podedovala od predhodnika.

»Absolutna številka je seveda previsoka glede na prvotne napovedi v prejšnjem mandatu,« je dejala Gajškova in spomnila, da so ob njenem prevzemu županskega položaja opravili supernadzor, odvetniki pa so še enkrat preverili vse pogodbe.

So se pa sploh prvič doslej na občini odločili lastnikom in najemnikom lokalov na območju tržnice, ki so bili oškodovani zaradi gradnje, izplačati vsaj simbolične odškodnine. V ta namen so porabili 20.000 evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice