Občini Maribor in Ptuj bosta združili moči na področju ravnanja s komunalnimi odpadki.

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec in župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar sta podpisala pismo o nameri med občinama za vzpostavitev sodelovanja na področju ravnanja s komunalnimi odpadki, kot sta ga predhodno dogovorili podjetji Javne službe Ptuj in Snaga.

Krožno gospodarstvo prinaša sinergije za obe občini

Vzpostavitev sodelovanja med podjetji Javne službe Ptuj in Snaga bo prvenstveno potekalo na način izmenjave mešanih komunalnih odpadkov in težke frakcije iz mešanih komunalnih odpadkov. Podpisano pismo o nameri potrjuje, da je Sortirnica, ki je načrtovana v Mariboru, zaradi svojih finančnih in okoljskih učinkov zanimiva tudi za druge slovenske občine, hkrati pa zavrača dvome v zadostno količino odpadkov, ki se bo sortirala v Mariboru. 

»Sortirnica je pomemben steber uvajanja krožnega gospodarstva v življenje naše regije kakor tudi sodelovanje med dvema občinama, ki prinaša sinergije za obe strani,« so sporočili iz MO Maribor.  

Najsodobnejša rešitev pri obdelavi komunalnih odpadkov

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec vidi v projektu velik doprinos za celotno regijo in pojasnjuje, da so se v Mariboru že pred časom odločili, da zaprejo vse jame, kamor so se odlagali komunalni odpadki. Ker Maribor ni bil upravičen do evropskih sredstev za gradnjo objekta, povezanega z obdelavo odpadkov, so z javnim podjem razvili krožnogospodarstveni koncept:

»Izhodišča točka je avtomatsko sortiranje odpadkov. To je tehnološko gledano najsodobnejša in finančno najugodnejša rešitev v Evropi.« 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice