Z današnjim dnem bo sproščen promet po temeljito prenovljenem mostu čez Dravo na Ptuju.

Iz Pomgrada so sporočili, da so ponosni na uspešno zaključeno, izjemno zahtevno in celovito sanacijo mostu, pri kateri so dela izvajali v težkih pogojih, med drugim tudi pod vodo in na višini. Glavnino del je podjetje zaključilo v 13 mesecih, kar je več kot mesec dni pred rokom.

Nekaj zaključnih gradbenih del bo ob mostu še potekalo tudi v septembru, vendar prometa, kot zagotavljajo, na samem mostu ne bodo ovirala.

S prenovo so povečali varnost in nosilnost mostu

V sklopu prenove so bili obnovljeni temelji mostu, ki se nahajajo v vodi. Zato so pri obnovi sodelovali tudi za tovrstna dela specializirani potapljači. Poleg temeljev so bili v celoti obnovljeni nosilna konstrukcija mostu ter zgornje voziščne konstrukcije, ki so v celoti zgrajene na novo, kar vse povečuje varnost in nosilnost mostu. Slednje v Pomgradu izpostavljajo še posebej v luči aktualnih razprav o varnosti in obnovah mostov in viaduktov ob zadnji nesreči v Italiji. 

»Na zgornji površini voziščne plošče mostu smo izvedli celotno obnovo krova z novim dodatnim betonom debeline 10 centimetrov. Prav tako smo sanirali vse razpoke in poškodbe prometno zelo obremenjenega mostu. Na rečnih podporah pa smo izvedli popravke in zaščito betona pod in nad vodno gladino. V sklopu prenove smo prav tako zamenjali komunalne vode, obnovili varnostne ograje ter v celoti obnovili prometno signalizacijo,« je pojasnil Leon Ruhitel, Pomgradov operativni vodja projekta.

Iztok Polanič, predsednik uprave Pomgrada, je ob sprostitvi prometa preko mostu še dodal: »S sanacijo Ptujskega mostu Pomgradovi strokovnjaki dokazujejo sposobnost izvajanja tudi najzahtevnejših gradbenih prenov. Tako postajamo prepoznavni ne le kot graditelji novih, temveč tudi pri obnovi dotrajanih mostov in viaduktov. Ob prenovi bi se želeli še enkrat zahvaliti Ptujčanom za potrpežljivost in razumevanje zaradi zapore mostu.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

gost123 (nepreverjen)

20km krimskoga mosta je bilo zgrajenega v 2 letih - čez morje, tu se pa neka hvalite ka ste v letu in pol OBNOVILI most, kao "težke razmere" za teh par stebrov v vodi. Za te stroške in čas bi morali zgraditi novega, kar bo slej ko prej nuja sicer se bo enkrat zgodila Genova.

Starejše novice