Ptujski mestni svet je le dan potem, ko so predstavniki civilne pobude za izgradnjo ptujske obvoznice že sedmič protestno zaprli s tranzitnim tovornim prometom vse bolj obremenjeno Ormoško cesto, o tej problematiki opravil izredno sejo.

Prebivalci ob cesti nasprotujejo načrtovani obnovi ceste, saj se bojijo, da bi nanjo navezali hitro cesto. Predstavnik direkcije za cesto Tomaž Willenpart je mestnim svetnikom, predstavnikom civilne iniciative in mestnih četrti Spuhlja in Jezero tudi včeraj večkrat zagotovil, da gre pri rekonstrukciji državne ceste, ki jo pelje direkcija, za povsem nepovezan projekt z umeščanjem hitre ceste Ormož-Ptuj, ki je v pristojnosti Darsa, poroča STA. 

V primeru hitre ceste je po njegovih besedah direkcija tako kot tudi občina zgolj soglasodajalec, tudi lani podpisan sporazum z občinami o začasni navezavi hitre ceste na omenjeno državo cesto pri Spuhlji, ki je predvidena do izgradnje obvoznice, pa je bil po njegovem namenjen zgolj temu, da so zadostili Darsovim pogojem za začetek gradnje hitre ceste.

Zaradi težav prenova ceste šele leta 2021

Ker del prebivalcev ob cesti po njihovem prikrito umeščanje obvoznice mimo njihovih domov vidijo tudi v razširitvi sedanje ceste, Willenpart pojasnjuje, da ni tako, saj se cesta na nekaterih delih celo malenkost zoži, res pa je, da se širi zaradi novih pločnikov in kolesarskih stez. Zato težko razume, da s tako rešitvijo, ki zagotavlja večjo prometno varnost, niso zadovoljni, poroča STA. 

»Ocenjujem, da smo vendarle korak bližje. Navsezadnje se je županja s svojimi aktivnostmi zavezala, da bo zadevo v dialogu pripeljala do končnega dogovora,« je dodal predstavnik direkcije, ki je včeraj še enkrat zagotovil, da rekonstrukcija ceste ni v nobeni povezavi z novogradnjo hitre ceste. Zaradi vseh težav se obnova Ormoške ceste pred letom 2021 verjetno ne bo začela, je pa denar za zemljišča v proračunu zagotovljen.

Direkcija bo prisluhnila prebivalcem ob cesti

Predstavnica civilne pobude Sergeja Puppis Freebairn je po seji povedala, da so si želeli več zagotovil, da bo direkcija prisluhnila prebivalcem ob cesti. Vsekakor pa pričakuje, da bo včerajšnja seja izhodišče za nadaljnje pogovore in da bodo razčiščene nekatere zadeve, ki so še vedno najbolj sporne.

Med temi je omenila predvsem širino celotnega cestišča skupaj s pločniki, saj ponekod trasa trenutno gre preko hiš ali tik ob njih, stanovalcem pa doslej ni bilo pojasnjeno, kaj se bo v teh primerih z njihovimi domovi zgodilo. Hkrati je nejasno, kaj se bo zgodilo s ptujsko obvoznico, za katero še vedno nimajo nobenih zagotovil, da bo ta speljana južno od Ptujskega jezera, poroča STA. 

»Zelo dobro vemo, kaj se dogaja pri umeščanju obvoznice in skrbi nas, da južna varianta, ki je bila že večkrat zavrnjena s strani okoljevarstvenikov, zakonodaja pa se je na tem področju še zaostrila, ne bo šla skozi. V tem primeru ostane le še naša obstoječa cesta,« je Puppisova pojasnila nezaupanje do zagotovil direkcije.

Gajškova prekinila sejo 

Ptujska županja Nuška Gajšek je sicer sejo prekinila pred glasovanjem o predlaganih sklepih, o katerih bodo odločali na majski redni seji, do takrat pa pričakuje vnovične zbore mestnih četrti Spuhlja in Jezero. Tudi iz včerajšnje razprave je namreč bilo razumeti, da vsi ne nasprotujejo obnovi državne ceste, saj jim ta ne bi v ničemer koristila. Cesta bi ostala v sedanjem stanju, prometa pa zato ne bi bilo nič manj.

Da bi pri odgovornih na državni ravni vendarle dosegli prepoved mednarodnega tovornega tranzitnega prometa in njegovo preusmeritev na avtocesto, je Gajškova včeraj pismo s tem predlogom poslala tudi ministrstvu za infrastrukturo. 

O tem je sicer z ministrico Alenko Bratušek govorila že ob njenem obisku na Ptuju, da je takšno rešitev mogoče izpeljati brez soglasja sosednje Hrvaške, pa po mnenju civilne iniciative kaže primer ravnanja hrvaških oblasti na mejnem prehodu Mursko Središče, poroča STA. 

Županja Gajškova je včeraj vsem, tudi direkciji, v razmislek podala predlog, da bi obnovo državne ceste izvedli v dveh fazah. Najprej na odseku od Spuhlje do navezave na del stare Ormoške ceste, drugi del pa bi počakal do izgradnje južne obvoznice.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice