Foto: Visit Ptuj, Facebook (Zavod za turizem Ptuj)
Kakšen bo turizem na Ptuju po epidemiji koronavirusa? O tem smo povprašali direktorico Zavoda za turizem Ptuj Tanjo Srečkovič Bolšec.

Po ponovnem zagonu turizma na Ptuju so v Zavodu za turizem Ptuj v sodelovanju s Petrom Vesenjakom iz podjetja Hosting izdelali analizo stanja turizma na Ptuju v letu 2020 in razvojne usmeritve.

Direktorica ptujskega zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec je ob tem sicer opomnila, da povsem realnega stanja v turizmu zdaj še ni mogoče oceniti, saj je pred vrati poletna turistična sezona: »Zagotovo je bilo s strani gostincev zaznati velik upad prometa in gostov. V preteklih tednih pa opažamo znaten porast gostov v mestu in pri nočitvah. Še posebej pri slednjih je moč zaznati unovčenje turističnih bonov

Direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec

Pred epidemijo je kazalo na rekordno turistično sezono

Glede na analizo in izpade preteklih mesecev ter postopen ponoven zagon v Zavodu za turizem Ptuj ocenjujejo, da bo letošnja povprečna zasedenost vseh turističnih ležišč na Ptuju 20-odstotna. Za primerjavo: lani je bila 35-odstotna.

Do marca letos oziroma do razglasa epidemije so bili obeti na področju turističnih nočitev zelo dobri, pričakovali so celo rekordno leto. Od časa razglašene epidemije in vse do polovice junija pa je bila zasedenost praktično nična.

Zdaj se za letos predvideva nekaj več kot 76.000 izgubljenih nočitev in 9,5 milijona celotnih izgubljenih prihodkov za območje destinacije.

Okoli 12 milijonov prihodkov je izgubljenih, prav tako okoli 160 delovnih mest

»Če se epidemija ne ponovi, predvidevamo precejšnjo rast turističnih nočitev že v prihodnjem letu, kljub temu pa lanskoletnih rezultatov še ne bomo dosegali,« je pojasnila Srečkovič Bolšec.

Sredi epidemije so strokovnjaki ocenjevali, da bo na Ptuju izgubljenih okoli 130 delovnih mest. Po novi analizi pa ocenjujejo, da bi lahko bilo v letih 2020 in 2021 ogroženih okoli 160 delovnih mest pri nastanitvenih kapacitetah in v ostalih s turizmom povezanih dejavnostih. Izgubili naj bi nekaj več kot 12 milijonov evrov prihodkov.

Letos bodo predvidoma prevladovali slovenski gostje

Lani so na Ptuju in v okolici največ tujih nočitev ustvarili Nemci, in sicer kar 16 odstotkov. Sledili so jim turisti iz Avstrije s 15 odstotki, Nizozemske z 10 odstotki, Italije z 9 odstotki, 7 odstotkov nočitev pa so ustvarili državljani Češke.

Na Zavodu za turizem Ptuj pričakujejo, da bodo letos prevladovali slovenski gostje. S tem se bo predvidoma podaljšala tudi povprečna doba bivanja, ki je v lanskem letu znašal 2,3 dni.

Goste pri unovčenju turističnega bona čaka steklenica vina

Srečkovič Bolšec je poudarila, da izpada prihodka v ptujskem turizmu ne bo mogoče nadoknaditi: »Del rešitve so zagotovo turistični boni, ki bodo turiste vsaj delno pripeljali v našo destinacijo. Veseli nas tudi, da so jih nekateri že izkoristili.«

Na Zavodu turizem Ptuj bodo v sodelovanju z Mestno občino Ptuj prvim stotim gostom, ki bodo turistične bone koristili na Ptuju, pripravili posebno dobrodošlico. Podarili jim bodo steklenico mestnega vina z zahvalnim pismom.

Ptuj je naj

Da bi v ptujsko turistično destinacijo pritegnili čim več gostov, so v Zavodu za turizem Ptuj izvedli zakupe oglasnih mest v nacionalnih tiskanih medijih. Pridružili so se tudi kampanji Slovenske turistične organizacije Zdaj je čas, moja Slovenija. Promocijo izvajajo še prek sponzoriranih objav na družbenih omrežjih.

»V nacionalnih tiskanih medijih komuniciramo ključne produkte Ptuja: aktivnosti v naravi, vino in kulinariko, kulturni utrip mesta, zgodovino in kulturno dediščino ter termalna doživetja,« je naštela direktorica omenjenega zavoda.

Vzporedno s tem so zagnali lastno kampanjo Ptuj je naj, je še povedala: »Posneli smo video vsebine, ki prezentirajo Ptuj inj njegove glavne atribute in znamenitosti. K sodelovanju in snemanju krajših video vsebin smo povabili tudi ambasadorje mesta in turistične vodnike, ki izpostavljajo lepote mesta.«

Ladjica Čigra spet na rednih plovbah

Za obiskovalce in turiste so tudi obsežno razširili nabor turistične ponudbe in vanjo vključili nekaj novih doživetij. V poletnem času bo vsak petek in soboto ob 18.30 pripravili Vodenje ob sončnem zahodu. Vsako soboto ob 14.00 bo predstavitev Zgodbe o rovu pod Ptujskim gradom.

Pripravili bodo še: voden ogled Po poteh Gospodov Ptujskih, Družinsko vodenje, Vinska potepanja, Obisk čebelerja v mestu, ogled Parka spominov, Vodeno kolesarjenje z obiskom ponudnikov na Mestnem Vrhu, na Ptujski gori, s kratkim skokom v Haloze in po Dravski kolesarski poti.

Možno bo tudi turistično vodenje na ladjici Čigra. Skupaj s Komunalnim podjetjem Ptuj so dogovorili redne vožnje ladjice Čigra: vsak torek ob 11. uri in vsako soboto ob 16. uri. Vstopna mesta so pri Gostilni Ribič, pri Termah Ptuj in na Ranci.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice