FOTO: Damjan Trafela
Preverite, v podjetju katerega od najbogatejših Štajercev zaposleni prejemajo povprečno najvišje plače.

Na seznamu sto najbogatejših Slovencev je tudi devet štajerskih podjetnikov, smo poročali minuli mesec. Med znanimi obrazi, ki so se znašli na lestvici revije Manager, je tudi letos Iztok Lipnik iz okolice Maribora, sicer 30-odstotni lastnik Elrad International.

A večja kot sta uspeh in zaslužek podjetja, bolj ljudi zanima, ali blaginjo občuti tudi povprečen delavec. Pri Financah so zato pred dnevi preverili tudi, kolikšne plače prejemajo zaposleni v podjetjih najpremožnejših v državi.

Na Mariborinfo se osredotočamo predvsem na družbe Štajercev in pri tem ugotavljamo, da se povprečne bruto plače tam gibljejo med 2.240 in 1.283 evri.

Poudariti velja, da podjetij najpremožnejših Štajercev ne gre kar neposredno primerjati po plačah, saj delujejo v različnih industrijah. Razmere se med posameznimi panogami precej razlikujejo, tako so tudi razlike v plačah precejšnje.

Krepko nad slovenskim povprečjem, rekorderja z več kot 9.000 evrov plače

V povprečju se plače v družbah, ki si jih lastijo najpremožnejši Slovenci, gibljejo okoli 2.200 evrov bruto, s čimer presegajo slovensko povprečje 1.620 evrov. Ti zneski so lani bili za približno sto evrov višji kot leta 2016, vendar moramo upoštevati, da so se na lestvico tokrat uvrstili tudi nekateri novinci oziroma so iz nje izpadli lastniki, ki se več ne uvrščajo med stoterico najbogatejših v državi.

V povprečju najvišje plače so pri podjetjih najbogatejših Slovencev prejemali zaposleni v finančni in IT panogi, gradbeništvu, nepremičninah in inženiringu, nadpovprečna so bila še plačila pri trgovcih z zdravili in medicinskim materialom.

Najvišje bruto plače v višini dobrih devet tisočakov tako na primer zasledimo v investicijskem podjetju Energija RM. Je pa res, da sta v njem še lani bili zaposleni le dve osebi.

V treh podjetjih povprečne plače višje od 2.000 evrov

Izmed podjetij najbogatejših Štajercev najvišje plače (2.240 evrov) ponujajo v podjetju Inel Ivana in Črta Cenclja, ki sta z ocenjeno vrednostjo premoženja 30,2 milijonov evrov novinca med 100 najbogatejšimi. Zasedata 60. mesto, celjsko podjetje pa se ukvarja z razvojem in proizvodnjo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo v industriji, etiketirnih naprav ter naprav za označevanje izdelkov.

Najboljše v panogi proizvodnje in predelave plastike plačuje družba Oplast, ki jo vodi 83. najbogatejši Slovenec Anton Ofentavšek iz Tepanj pri Slovenskih Konjicah. Povprečna plača v podjetju znaša 2.108 evrov.

Nad dva tisočaka izmed najbogatejših Štajercev povprečno plačuje še najbogatejši Štajerec Bogomir Strašek, ki se letos ponaša z nazivom desetega najbogatejšega Slovenca. V njegovem KLS Ljubno, ki deluje v avtomobilski panogi, povprečna plača znaša 2.020 evrov. Najvišje zneske, ki v povprečju dosegajo 2.115 evrov, v tej panogi beležijo v Skupini Akrapovič.

Najslabše plačani v živilski industriji

Najnižje povprečne plače izplačujejo v živilski industriji. Podjetja v tej industriji se s 1.400 evri obenem nahajajo tudi pod slovenskim povprečjem. V podjetju Vladimirja Puklavca se plače gibljejo okoli 1.283 evrov. Lastnik družbe Puklavec Family Wines je na lestvici najbogatejših Slovencev pristal na 16. mestu. 

Jagros družine Jager, ki se uvršča na 17. mesto najbogatejših Slovencev, svojih 581 zaposlenih v povprečju plačuje 1.289 evrov. Slabih dvesto evrov več plačujejo v celjskem Inposu, ki ga vodita Ivan in Tatjana Pfajfar. Povprečna plača tam znaša 1.452 evrov.

Tudi pri Zlatarni Celje Bojana Albrehta se plače gibajo pod slovenskim povprečjem. Zaposleni tam v povprečju dobijo 1.296 evrov. V podjetju družine Grilj Konus Konex iz Slovenskih Konjic 149 zaposlenih v povprečju prejema 1.508 evrov plače. Griljevi so se letos vrnili med stoterico najbogatejših, podjetje pa se ukvarja predvsem z proizvodnjo netkanih materialov iz sintetičnih vlaken in transportnih trakov ter pogonskih jermenov.

Plače v Elradu nekoliko nad povprečjem 

V elektroindustriji deluje Iztok Lipnik, 38. najbogatejši Slovenec. Podjetnik iz okolice Maribora stoji za podjetjem Elrad International iz Gornje Radgone, kjer zaposleni prejemajo povprečno bruto plačo 1.703 evrov.

Kot zanimivost omenimo še, da povprečna bruto plača v podjetju danes najbogatejših Slovencev Sama in Ize Login znaša nekaj več kot tri tisoč evrov. A podjetje Outfit7 sta zakonca pred časom prodala Kitajcem.

Analizo so pri Financah opravili na osnovi javno dostopnih baz. Če je bilo možno, so upoštevali povprečje skupine, v nasprotnem primeru pa le družb, ki poslujejo v Sloveniji. Izračun bruto plač je izpeljan iz stroškov plač in povprečnega števila zaposlenih v podjetju oziroma skupini. Tako lahko razlike med letoma pripišemo tudi spremenjenemu številu zaposlenih ali drugim dejavnikom, ne nujno le dejanskemu znižanju oziroma zvišanju plač.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Sašo (nepreverjen)

Ostalo pa vse na firmo.....

Elrad.international (nepreverjen)

Plače v Elradu so krepko POD napisano bruto plačo...
Bruto plača v elradu znaša od 890 do 950€... Očitno imajo nekateri "višji" tako visoke plače da se bruto vseh dvigne tako močno...
Pa še to... ko so sosednje firme na dopustu 27 in 28 decembra, se na Elradu dela... isto 3 in 4 Januar... S tem da spet nekateri "višji" ne delajo, kljub njihovim visokim plačam...?

Starejše novice