Minister za vzgojo in šolstvo bo v Golobovi vladi, če bo sprejet predlog o reorganizaciji vlade, po informacijah Ljubljanainfo postal Darjo Felda.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije naj bi v novi vladi vodil Igor Papič, kandidatka za ministrstvo za vzgojo in šolstvo pa je bila po informacijah, doslej dostopnih v medijih, Amalija Žakelj iz Gibanja Svoboda. 

S spremembami zakona o vladi pa stranke na novo nastajajoče koalicije, torej Gibanje Svoboda, SD in Levica, predlagajo reorganizacijo prihodnje vlade. Ta bo imela 19 ministrstev in en vladni urad, torej tri ministrstva več kot v mandatu dosedanje vlade.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je dejal, da želi nova vlada okrepiti štiri resorje – podnebno politiko, medgeneracijsko solidarnost, digitalizacijo in regionalni razvoj, zato bo ministrstev več kot do zdaj, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Slovenska demokratska stranka je sicer predlagala razpis posvetovalnega referenduma o spremembah zakona o vladi, Golob pa je napovedal, da bo nova vlada kljub temu oblikovana do 3. junija.

Minister za vzgojo in šolstvo bo Darjo Felda

Po neuradnih informacijah Ljubljanainfo naj bi v vladi Roberta Goloba ob reorganizaciji minister za vzgojo in šolstvo postal Darjo Felda, profesor na Univerzi na Primorskem.

Za Ljubljanainfo je informacijo potrdil z besedami: »Za začetek bom verjetno samo sekretar, ker je vlada za enkrat drugače sestavljena. Kasneje pa bom verjetno res postal minister, ja.«

Darjo Felda je doktor znanosti in redni profesor Univerze na Primorskem, specializiran za didaktiko matematike, od novembra 2019 je tudi prorektor za študijske zadeve Univerze na Primorskem. Kot raziskovalec se ukvarja zlasti z razvojem sodobnih modelov poučevanja in učenja matematike ter s kompleksnim vprašanjem o smislu pouka matematike in o učinkovitosti poučevanja in učenja. 

»Treba je iti počasi in previdno«

Glede svojega prihodnjega dela Felda zagovarja počasne spremembe na bolje: »Po eni strani vidim kar nekaj izzivov, po drugi strani pa se zavedam, da je nemogoče, da bi naredili kakšno revolucijo.«

To se mu zdi normalno, četudi stvari ne potekajo tako, kot bi mogle: »Vsaka stvar, ki ni ravno najboljša v šolstvu, jo je potrebno počasi začeti obračati v pravo smer, da bo čez nekaj časa boljša. Tu je treba biti previden. Vsako delo z ljudmi, zlasti z mladimi, je tako, da se ne da s hitrimi rezi urediti. Treba je iti počasi in previdno.«

Med nova ministrstva, ki jih bo ob reorganizaciji uvedla nova vlada, sodijo ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

S tem je bilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport razdeljeno na dva dela: eno se bo ukvarjalo z visokim šolstvom, drugo pa z vzgojo in šolstvom. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice