Ptujski svetniki so se nedavno na redni seji mestnega sveta seznanili s prezentacijo z naslovom Razvoj Ptuja s pospešenim črpanjem razvojnih (nacionalnih in evropskih) virov.

Kot so v uvodu poudarili, želijo spremeniti Ptuj v čudovito mesto za življenje, obisk, posel in naložbe, smeri razvoja pa bodo usmerili v obnovo in oživitev mesta, varovanje vode in okolja, sodobno urbana mobilnost ter prijazno mesto za naložbe.

Projekti so skupaj vredni skoraj 29 milijonov evrov, razvojnih virov se nadejajo za skoraj 22 milijonov evrov, medtem ko bo vložek Mestne občine Ptuj nekaj več kot 7 milijonov evrov.

Ptuj kot mesto za življenje, obisk, posel in naložbe

Med projekte za obnovo in oživitev mesta so uvrstili ureditev mestne tržnice, ki bo stala skoraj 4,8 milijonov evrov, trajanje projekta pa so uvrstili v letošnje leto. Naslednji projekt v letih 2018 in 2019 je 3. faza obnove Dominikanskega samostana v vrednosti 1,545.000 evrov, sledi mu prenova starega mestnega pokopališča v urejeno zeleno površino. Naložba v Spominski park, ki bo izvedena letos, je vredna nekaj več kot 1,1 milijona evrov. Ureditev Ulice heroja Lacka in Zelenikove ulice v letih 2018 in 2019 bo vredna nekaj več kot 1,1 milijona evrov, rekonstrukcija Vrazovega trga in Jadranske ulice pa v letih 2019 in 2020. Projekt je vreden nekaj več kot milijon evrov.

Med sodobno urbano mobilnost so uvrstili projekt Regionalne kolesarske povezave za zagotavljanje trajnostne mobilnosti Spodnjega Podravja. Štiriletni projekt (do leta 2022, op. p.) bo stal skoraj 3,2 milijona evrov. V naslednjih treh letih je načrtovana tudi ureditev in povezava kolesarskih poti oziroma površin znotraj Ptuja, avtobusnih postajališča ter površin za pešce.

Smer razvoja je po viziji občine obnova in oživitev mesta, varovanje vode in okolja, sodobna urbana mobilnost ter prijazno mesto za naložbe.

Prijazno mesto za naložbe

Za varovanje vode in okolja bodo med letoma 2018 in 2021 zgradili komunalno infrastrukturo za odvajanje in čiščenje vode s ciljem varovanja in zaščite vodnih virov ter zmanjšanja vplivov na okolje. Projekt je vreden nekaj več kot 10 milijonov evrov, medtem ko bo treba skoraj 30 tisoč evrov odšteti za projekt Aktivno z Dravo, zato bodo za boljšo povezavo mesta z reko, ustvarjanjem novih priložnosti za turizem in rekreacijo na in ob Dravi izvedli več aktivnosti (fitnes na prostem, tematske delavnice o reki, vodnik po reki…).

V zadnji projekt Prijazno mesto za naložbe pa so uvrstili nekaj več kot 707 tisoč evrov vreden projekt Industrijska cona Ptuj – Puhova. V letih 2019 in 2020 načrtujejo urediti, dograditi in razširiti industrijsko cono ter ustvariti pogoje za razvoj in rast podjetij v mestni občini.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice