Občino Rogaška Slatina smo povprašali, kako bodo zagotovili volilno pravico med epidemijo vsem, tudi tistim v karanteni.

Naj spomnimo, da so pobudniki referenduma za stolp Kristal zbrane podpise oddali 19. oktobra, ko so obenem vložili tudi zahtevo za referendum. 

Župan Rogaške Slatine Branko Kidrič je že ob oddaji podpisov predlagal datum referenduma. 13. december je datum, ki je vzdržal tudi glasovanje na seji, ki je sledila. A že na tej seji je bila izražena skrb nekaterih svetnic in svetnikov glede izvedbe referenduma v času epidemije. 

Ministrstvo za notranje zadeve je od seje, ko so potrdili datum referenduma, pa do danes izdalo že dve nasprotujoči si mnenji. Prvo mnenje glede izvedbe je bilo negativno, naslednje mnenje pa pozitivno. Tako datum ostaja.

Ob tem so se porajala vprašanja glede zagotavljanja volilne pravice tudi tistim, ki so na primer v domovih za ostarele, samoizolaciji ali karanteni

Z današnjim dnem bo tako volilna komisija občine Rogaška Slatina objavila obrazce za predčasno glasovanje, glasovanje na domu in glasovanje po pošti. 

Predčasno glasovanje bodo zagotovili tri zaporedne dni pred splošnim dnem glasovanja na sedežu volilne komisije.

Da bo manj zmede pa bo volilna komisija pripravila obvestilo, s katerim bodo volilcem sporočili način organizacije izvajanja glasovanja.

Glasovanje po pošti, na volišču ali kar od doma

Oskrbovanci domov za ostarele bodo lahko glasovali preko pošte. 

Tudi volilci v karanteni bodo glasovali od doma, za kar je volilna komisija pridobila natančna navodila ministrstva za javno upravo. Volilni odbor bo tako v ustrezni zaščitni opremi pred vrati predal ovojnico z glasovnico volilcu, volilec bo pa izpolnjeno glasovnico na enak način vrnil volilnemu odboru. 

Volilo pa se bo tudi na voliščih, ki jih volilna komisija pripravlja po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ministrstva za javno upravo in državne volilne komisije. 

Vsa volišča so premerjena, organizirano bo prezračevanje in razkuževanje, vhod in izhod na volišče bosta ločena, zagotovljena pa bo tudi razdalja med volilci. 

Volilna kampanja bo ostala nekoliko okrnjena

Porajalo pa se je tudi vprašanje glede volilne kampanje. Na to občina odgovarja, da so pogoji za brezplačno plakatiranje na štirinajstih plakatnih mestih že objavljeni. Drugi kanali za komunikacijo z volilci pa so še pošta, splet, družbeni mediji in tiskani mediji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice