Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska načrtujejo skupno odprtje meja sredi junija, Slovenija pa pri tem ni omenjena.

Na slovenskem seznamu držav, za katere velja prost prehod državne meje, je edino Hrvaška, pogoji vstopa na Hrvaško pa ostajajo enaki. Kot je dejal vladni govorec Jelko Kacin, Hrvatje še naprej od slovenskih državljanov zahtevajo podatke o tem, kam so namenjeni, lokacijo nastanitve in telefonsko številko. 

So pa se zunanji ministri Avstrije, Češke, Slovaške na današnji videokonferenci pogovarjali o skupnem odprtju meja in načrtujejo, da bi skupne meje odprli sredi junija, k temu pa naj bi povabili tudi Madžarsko. Avstrija je sicer doslej dogovor o polnem odprtju meja dosegla z Nemčijo in Švico. Po poročanju nemške tiskovne agencije je češki zunanji minister izrazil prepričanje, da bo sredi junija nastal »mini schengen«, najdlje pa naj bi bili pogovori o odprtju meja za avstrijske turiste, poroča STA.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg pa je po videokonferenci dejal, da bi odločitev o odprtju meja lahko sprejeli prihodnji teden, ko naj bi tudi določili konkretni datum odprtje meja.

»Trenutno poteka intenzivno delo, da bi s Češko, Slovaško in madžarsko sosedo sredi junija ponovno vzpostavili svobodo potovanja, kot je bila pred pandemijo covida-19,« je še pojasnil Schallenberg. Dodal je, da je pomembno, da so ukrepi osnovani na jasnih parametrih zdravja, mobilnosti in varnosti, piše STA.

Slovenija še v dogovorih

Kacin je sicer na današnji tiskovni konferenci izrazil pričakovanje, da bo po ponedeljkovem pogovoru ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom Nacionalni inštitut za javno zdravje do konca meseca pripravil oceno epidemiološke slike na Madžarskem. To bi omogočilo, da bi na naš seznam poleg Hrvaške uvrstili tudi Madžarsko.

Uvrstitev Avstrije na ta seznam je medtem odvisna od odzivnosti avstrijske strani, je dejal Kacin. Po njegovih besedah so v Avstriji odprta še številna vprašanja glede soočanja z novim koronavirusom, med drugim o žarišču okužb v smučarskem središču Ischgl, zaradi česar so bile vložene tudi tožbe. Počivalšek je v pogovoru z avstrijsko ministrico za turizem Elisabeth Köstinger dejal, da želi Slovenija sprostitev v najkrajšem možnem času.

Prehod meje z Avstrijo tako po zadnjih informacijah še zmeraj ni mogoč brez obvezne sedemdnevne karantene, med izjeme spadajo edino dnevni migranti in drugi z upravičenimi razlogi. Na spletni strani avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani medtem pojasnjujejo, da je trenutno vstop v Slovenijo brez karantene možen samo za slovenske državljane in tujce s prijavljenim prebivališčem v Sloveniji.

Za Italijo medtem po besedah vladnega govorca velja, da pričakujejo pogovore na najvišji strokovni ravni o tem, kakšno je epidemiološko stanje v Italiji in kakšne so napovedi. Ko se bodo na tem nivoju dogovorili, bo sledil tudi operativen dogovor, kdaj, pod kakšnimi pogoji in s kakšnimi omejitvami bi se lahko sprostil tudi prehod čez italijansko mejo, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice