V nedeljo po 19. uri bomo priča povolilni matematiki. Zgolj špekuliramo lahko, kdo bo zmagovalec, saj je slovensko volilno telo izrazito nepredvidljivo. Vseeno pa nam volilne napovedi omogočajo, da špekuliramo o sestavi prihodnje slovenske vlade.

Trenutno smo priča pubertetniškim izjavam o tem, kdo s kom ne bi ali celo noče. Kmalu pa bo nastopil trenutek, ko bo potrebno prevzeti odgovornost za državo. Slovenija potrebuje državotvorne stranke, ki so sposobne združiti kapacitete in vzpostaviti sodelovanje pri tlakovanju skupne prihodnosti. Bojim se, da bo sestavljanje vlade izjemno težavno in kot sem zapisal pred dnevi, me ne bi presenetilo, če se bomo jeseni ponovno odpravili na volišča. Ne-operativna vlada, sestavljena na silo in sama sebi v namen, je še slabša opcija. 

Za novo vlado bi bilo pomembno, da ni zgolj desna ali leva. Volilne napovedi kažejo, da se zmaga nasmiha SDS, drugo mesto varno drži LMŠ, nato pa se pet strank giblje v podobnih okvirjih (SD, NSi, SMC, DeSUS in Levica). Za vstop v Državni zbor se krčevito borita še SNS in Stranka Alenke Bratušek. Čeprav brez nedeljskih rezultatov ni mogoče sestavljati koalicije, pa si bom vseeno dovolil pomisliti na ekipo, ki bi lahko bila pri sobni temperaturi uravnotežena in usmerjena v prihodnost. Ja, gre za čisto špekulacijo! 

Novo vlado bi sestavljali:

Slovenska demokratska stranka, Lista Marjana Šarca, Nova Slovenija in Stranka modernega centra. V kolikor bi nova koalicija ohranila 14 ministrstev in 2 ministra brez resorja, se lahko poigramo s porazdelitvijo resorjev.

SDS (položaj predsednika vlade in 6 ministrstev + 1 brez resorja) – Ministrstvo za finance, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministra za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo (brez resorja)

LMŠ (4 ministrstva in položaj predsednika DZ) – Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Ministrstvo za obrambo

NSi (2 ministrstvi + 1 brez resorja) – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za zdravje in ministra za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu

SMC (2 ministrstvi) – Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za kulturo

Stranke vladne koalicije se uskladijo tudi o kandidatu za slovenskega člana Evropske komisije, ki bo imenovan v letu 2019. 

V zgoraj opisani razdelitvi resorjev ima prav vsaka stranka pomembno vlogo. SDS se v primeru zmage gotovo ne bo odrekla finančnemu resorju, NSi ima pa mojem mnenju najboljši gospodarski program, Marjan Šarec govori o pretirani birokraciji, prav tako SDS v tem trenutku ni zrela za pravosodni resor, zato ga naj ohrani SMC. Poskrbljeno je, da vsaka stranka dobi odgovornost za kakšnega izmed državotvornih oz. ključnih resorjev. Stranke v svojih programih izpostavljajo praktično enake probleme, zato se morajo dogovoriti zgolj o obliki reševanja le-teh. 

Zakaj SD, DeSUS in Levica v opozicijo? Za agendo Levice je bolj prikladno, da ni v nobeni vladi. DeSUS naj poskuša preživeti en mandat v opoziciji in pri tem nabere pogum, da kdaj v prihodnje prevzame resor, ki bi ga glede na svoj program že zdavnaj moral. Govorim seveda o področju dela, družine in socialnih zadev. SD počasi krvavi že zadnjih 10 let. Socialne demokracije v Evropi imajo težave, ker se ne znajo prilagoditi novi družbeno-ekonomski situaciji. Tudi SD se išče in mogoče se bo najlažje našel v opoziciji, kajti moderne družbe potrebujejo tudi kvalitetno socialno-demokratsko vsebino.

EDI

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

krmača (nepreverjen)

Sestava koalicije: Kdo bo prevzel odgovornost za državo ?
Jaz vem odgovor: zedinjena Slovenija !
A je le en pogoj, morate priti na volišče.

... ... ... (nepreverjen)
kdo bo prevzel… (nepreverjen)

Starejše novice