Kmalu bo v obravnavi predlog že sedmega protikoronskega zakona, ki bi naj ponudil tudi mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence v višini 700 evrov na mesec. Zanimalo nas je, koliko bralcev Ptujinfo podpira omenjen predlog temeljnega dohodka.

Sedmi protikoronski zakon bo ponudil dodatno pomoč gospodarstvu. Prinaša tako solidarnostni dodatek za upokojence kot zamrznitev minimalne plače in pravno podlago za izvedbo množičnega testiranja na novi koronavirus.

Vlada je doslej pripravila šest protikoronskih paketov pomoči. O sedmem bi morala vlada odločati že ta teden, kar pa se ni zgodilo, pri čemer je premier Janez Janša s prstom pokazal na predsednika DeSUS Karla Erjavca.

Erjavcu očita neodgovorno ravnanje, ker da je s svojo odsotnostjo s sestanka koalicije pred vlado onemogočil usklajevanje o predlogu.

Pomoči potrebni so očitno tudi verski uslužbenci

Vlada je osnutek predloga zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sprejela prejšnjo sredo.

Kot je tedaj sporočila, bo predlog sedmega protikoronskega zakona dokončno oblikovala na eni od prihodnjih sej. Nato bo zakon po nujnem postopku obravnaval državni zbor, sledila bo objava v uradnem listu in nato uveljavitev.

»Iščemo rezerve za to, da tudi v času drugega vala pomagamo nekaterim, ki so najbolj prizadeti, še posebej stotisočim upokojencem z nizkimi pokojninami, ki dodatno v teh časih mogoče še bolj kot spomladi čutijo draginjske pritiske, in nasploh situacijo, ki jo imamo glede vseh omejitev zaradi korone,« poudarja Janša.

Očitno so pomoči potrebni tudi verski uslužbenci. Vlada namerava v sedmi protikoronski zakon vključiti mesečni temeljni dohoden za verske uslužbence.

700 evrov visok mesečni temeljni dohodek

Vladna koalicija je želela pomoč verskim uslužbencem nameniti že v šestem protikoronskem zakonu, vendar so omenjeno pomoč na pobudo stranke DeSUS iz šestega premaknili v sedmi protikoronski zakonski sveženj, s čimer je soglašala tudi vlada. 

Po predlogu šestega protikoronskega svežnja bi verskim uslužbencem pripadla izredna pomoč v obliki temeljnega mesečega dohodka v višini 700 evrov za zadnje tri mesece letošnjega leta z možnostjo podaljšanja še za pol leta. Kot je bilo navedeno v zakonskem predlogu, je rešitev primerljiva s tisto za samozaposlene v kulturi. Temeljni dohodek bo med drugim oproščen davkov in prispevkov.

Poleg tega vlada s predlogom trajno izenačuje višino prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev s tistimi, ki jih prejemajo samozaposleni v kulturi, in sicer na 401,98 evra. Država bi torej krila prispevke za socialno varnost najmanj v višini osnove povprečne plače za predzadnji mesec. Do zdaj je krila 48 odstotkov te osnove.

Ali bo pobuda v sedmem paketu tudi ostala še zaenkrat ni znano, a osnutek zakona kaže, da si verski uslužbenci obetajo številne olajšave. Da imajo verske institucije v Sloveniji pri trenutni vladi prioritetni položaj priča tudi odločitev, da bodo od sobote znova potekali verski obredi, še preden se bodo v šolske klopi vrnili učenci, dijaki in študenti.

Registrirane cerkve in verske skupnosti predlog pozdravljajo

Omenjene rešitve so pobuda več registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti, in sicer Evangeličanske cerkve, Katoliške cerkve, Evangelijske binkoštne Cerkve, Srbske pravoslavne cerkve, Makedonske pravoslavne cerkve in Islamske skupnosti v Sloveniji.

V Katoliški cerkvi sicer ocenjujejo, da se je zaradi epidemije oziroma prepovedi opravljanja maš z udeležbo vernikov višina prostovoljnih darov zmanjšala za več kot 60 odstotkov.

Podoben upad prispevkov beležijo v Srbski pravoslavni cerkvi. Kot je za STA pojasnil duhovnik Aleksandar Obradović, je se po podatkih, ki jih vsak teden prejemajo od vseh cerkvenih občin po Sloveniji, višina prispevkov v času epidemije gotovo zmanjšala za 60 odstotkov.

V večjih verskih skupnostih v Sloveniji so zato predlaganim ukrepom naklonjeni. Slovenska škofovska konferenca pojasnjuje, da omenjene rešitve izenačujejo socialni položaj oziroma zagotavljajo enakopravnost verskih uslužbencev s samozaposlenimi v kulturi.

»Prav tako kot samozaposleni v kulturi tudi verski uslužbenci opravljajo splošno koristno dejavnost, kot so vzdrževanje kulturne dediščine, dobrodelno in humanitarno delo, in pri tem praviloma niso v delovnem razmerju oziroma nimajo sklenjene pogodbe o zaposlitvi ter so materialno odvisni predvsem od možnosti opravljanja svoje dejavnosti v javnosti,« še poudarjajo.

Rezultati ankete

Glede na to, da vlada namerava uveljaviti predlog sedmega protikoronskega zakona, ki naj bi ponudil tudi mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence v višini 700 evrov na mesec, nas je zanimalo, koliko bralcev Ptujinfo podpira omenjen predlog.

V anketi je sodelovalo 170 udeležencev oziroma bralcev Ptujinfo. Pri tem jih je 33 oziroma 19,41 odstotka glasovalo, da podpirajo predlog, ki namenja mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence, 133 posameznikov oziroma 78,24 odstotka jih je glasovalo, da ne podpirajo omenjenega zakona, posameznikov oziroma 2,35 odstotka, pa je glasovalo, da so neodločeni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice