Nove omejitve prometa za tranzitni tovorni promet na mejnih prehodih – tokrat s slovenske strani. Jih je izzval zaplet na mejnem prehodu v Petišovcih?

Hrvaška je sedmega marca na posameznih cestah prepovedala promet tovornih vozil, težjih od sedem ton in pol, s čimer je voznikom tovornjakov povzročila precej preglavic, med drugim tudi prevoznikom v Pomurju, ki so opozarjali na precejšnjo poslovno škodo.

Ena izmed cest, kjer velja omejitev, vodi namreč od mednarodnega mejnega prehoda Petišovci skozi Mursko Središče. Od sedmega marca je tovorni promet tam omejen, mejni prehod v Petišovcih pa za tovorna vozila, težja od sedem ton in pol, neprevozen. V podjetju Murska transport so zato morali iskati nove, daljše in v nekaterih primerih celo trikrat dražje poti

Prevozniki so državi pozvali, naj se vsaj začasno dogovorita za tekoče lokalne prevoze iz Slovenije v Hrvaško in obratno, a brez uspeha. Situacijo naj bi pristojni skušali rešiti z vzpostavitvijo delovne komisije, vendar je po besedah Andreja Cipota iz podjetja Murska Transport ta bila prestavljena iz maja na konec junija. 

Zdaj pa so se stvari, kot kaže, še zaostrile.

Za težja tovorna vozila zaprtih 17 mejnih prehodov

Slovensko ministrstvo za infrastrukturo je namreč s prvim junijem za tovorna vozila nad 7,5 tone zaprlo 17 mejnih prehodov s Hrvaško. Izvzeti so prevozniki iz na Slovenijo meječih dežel in Liško-senjske župnije.

Uradno naj bi ukrep služil izboljšanju varnosti in kakovosti bivanja lokalnega prebivalstva ter preusmeritvi mednarodnega tovornega prometa z državnih cest na avtocestno omrežje.

Tovornjake s podravske ceste pot zdaj vodi po glavnih ali regionalnih cestah predvsem do mejnih prehodov Središče ob Dravi in Zavrč, kjer prečkajo mejo. Podobno je na območjih ob mejnih prehodih Dobovec in Bistrica ob Sotli ter na glavnih cestah Postojna‒Jelšane in Kozina‒Starod. Tovorna vozila, ki prihajajo iz Italije, s ciljem istrske, primorsko-goranske in liško-senjske županije ter obratno so izvzeta. Obenem je izjema promet vozil, ki natovarjajo v Sloveniji in vozijo na Hrvaško. 

S preusmeritvijo prevoznikov na mednarodne mejne prehode pa pri naših južnih sosedih zdaj prihaja do dolgih čakalnih dob, hudih zastojev in velike jeze. Največ je povzročajo prometni zamaški; tovornjaki so menda primorani voziti po drugih, tudi do sto kilometrov daljših poteh, kar prinaša dodatne stroške.

Visoka cena za politično, predvolilno potezo?

Akreditirani lobist za promet v EU Marijan Banelli po pisanju HRT opozarja, da bi ukrep hrvaškim prevoznikom in gospodarstvu lahko povzročil veliko škodo. 

Kot ocenjuje, gre za slovenski odgovor na hrvaško potezo na mejnem prehodu, ki so se ga naši prevozniki posluževali za krajšo pot do Madžarske. Ob tem poudarja, da bi zadevo morali rešiti v politiki, na ravni vlade in ministrstev, preden je sploh prišlo tako daleč.

»Zdaj smo dobili, kar smo iskali,« je dejal Banelli.

Podobnega mnenja je predsednik hrvaškega združenja cestnih prevoznikov, ki je za portal index.hr ocenil, da je zaprtje mejnega prehoda Mursko Središče bila politična predvolilna odločitev, za katero zdaj plačujejo ceno.

Hrvaška obrtna zbornica je na pomoč sicer že pozvala ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo, ki naj bi Slovenijo zaprosilo za prednostni status za hrvaške prevoznike, piše HRT. Minister je zagotovil, da se bodo poslužili vseh razpoložljivih diplomatskih možnosti, da bi v določilih obveljala izjema za vse hrvaške prevoznike. Je pa Združenje hrvaških cestnih prevoznikov kljub temu že napovedalo proteste.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice