FOTO: Jure Banfi
Iz družbe Sava Turizem so sporočili, da so v zelo dobri kondiciji in trenutno nimajo ekonomskih težav.

V Družbi Sava Turizem d.d. so se odzvali na zadnje izjave gospodarskega ministra Zdravka Počivalška o tem, da naj bi bili v ekonomskih težava. 

Sava, sistem v težavah

Spomnimo, da je minister Počivalšek pred dnevi dejal, da zgodba okrog Save ni črno-bela, saj da je potrebno najti rešitev za pomemben del slovenskega turizma. 

»Za sistem Sava, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad 100 milijonov evrov, z neinvestiranjem v zadnjem obdobju,« je opozoril minister. 

V Savi pravijo, da delajo dobro

Zdaj so se v družbi odzvali domnevne ekonomske težave. Pravijo, da so tudi leto 2021 zaključili z odličnim rezultatom glede na skoraj petmesečno zaprtje skladno z odlokom vlade.

Pravijo, da so čas zaprtja izkoristili za prenove in izobraževanja zaposlenih. 

»Kot največji zaposlovalec v turizmu smo kljub pojavu pandemije in zaprtju kapacitet obdržali veliko večino zaposlenih, za razliko od mnogih ostalih turističnih podjetij v Republiki Sloveniji«.

V zadnjih petih letih za okrog 80 milijonov investicij

Jasni so, da so v zadnjih petih letih v družbi Sava Turizem d.d. izvedli za nekoliko manj kot 80 milijonov evrov investicij, prenovljenih je bilo preko 1000 hotelskih sob.

»Prenove v kapacitet na Bledu, slovenski obali in termalnem delu, so bile izvedene izključno z lastnimi sredstvi in v skladu z mednarodnimi hotelskimi standardi pod budnim očesom priznanih mednarodnih svetovalcev Cedar Capital in Netex,« sporočajo iz družbe.

Sava Turizem d.d., ki deluje pod krovno blagovno znamko Sava Hotels & Resorts, je največja turistična družba v Sloveniji, upravlja 18 hotelov, štiri apartmajska naselja, dve bungalov naselji, štiri kampe, dva glampinga, golf igrišče in veliko število nepremičnin ter zemljišč, ter ima v lasti več kot 2.600 sob, poleg tega pa dodatno upravlja še z malo manj kot 500 sobami in enotami.  

V kapacitete vlagali izključno iz lastnih sredstev

Vsa leta od 2012 dalje so skokovito povečevali obseg poslovanja ter dosežene ravni EBITDA in so tako v predkoronskem letu 2019 izkazali kar 104 milijonov evrov prometa, 12 milijonov evrov neto dobička in kar 21 milijonov evrov EBITDA, še dodajajo.

Pravijo, da so od leta 2012 vlagali v kapacitete v skladu s sprejeto in potrjeno strategijo. Izključno iz lastnih sredstev in v skladu z mednarodnimi hotelskimi standardi. 

»Tako smo v zadnjih petih letih v družbi Sava Turizem d.d. skupaj investirali v prenove kapacitet in produktov nekoliko manj kot 80 milijonov evrov, ob tem pa prenovili so več kot 1000 hotelskih sob. Nobena slovenska turistična družba ni izpeljala in zmogla tolikšnega investicijskega ciklusa,« dodajajo. 

Sava Turizem obveznosti izpolnjuje na rok

Ob tem Sava Turizem d.d. svoje pogodbene obveznosti izpolnjuje na rok in ni ne pri bankah in ne pri dobaviteljih v zamudi niti za en dan, so še jasni.

Pravijo, da so podjetje, ki je v celoti zmožno izpeljati in samostojno financirati strategijo, ki je povsem v skladu z veljavno turistično strategijo Republike Slovenije.

Starejše novice