Ob 19. uri so se pri nas zaprla volišča, na katerih smo danes izbirali evropske poslance v naslednjem mandatu. Koga vse bomo poslali v Evropski parlament?

Na več kot tri tisoč voliščih smo volivke in volivci izbirali osem poslancev, ki bodo Slovenijo zastopali v prihodnjem petletnem mandatu v Evropskem parlamentu. Volišča so se zaprla ob 19. uri, do 16. ure pa je glasovalo 312.159 volivcev, kar pomeni 18,31 odstotkov volilnih upravičencev.

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, je opaziti pozitiven trend glede letošnji volitev v Evropski parlament. Podatki o volilni udeležbi namreč kažejo na rahel trend višanja volilne udeležbe v Sloveniji. Na to kažejo tudi podatki do 16. ure, kjer se je udeležba v primerjavi z letom 2014 povišala za dobra dva odstotka. Trend višanja volilne udeležbe je v drugih državah članicah še občutnejši kot v Sloveniji. 

Rezultati znani ob 23. uri

Rezultate bomo v živo spremljali tudi na Ptujinfo. Zaradi upoštevanja predpisa Evropske Unije bodo prvi delni izidi volitev javno razglašeni z izjavo za javnost v medijskem središču v Cankarjevem domu v Ljubljani in objavljeni ob 23. uri, delni izid volitev pa bo tudi javno objavljen na tej povezavi.

Znana volilna udeležba za celotno Slovenijo

Državna volilna komisija je podatke o udeležbi osvežila ob 22.45. V Sloveniji se je volitev udeležilo 27,81 odstotkov volivcev, to pomeni da je od 1.704.863 glasovalo 474.255 volivcev.

Največ sedežev se obeta desnosredinski EPP

Največ sedežev v Evropskem parlamentu se znova obeta desnosredinski Evropski ljudski stranki, a s precejšnjimi izgubami v primerjavi z letom 2014, poroča STA. Na drugo mesto naj bi se znova uvrstili socialdemokrati, na tretje pa liberalci, vključno z izidom stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona, kažejo prve ocene, ki so jih objavili v Bruslju.

Novi evropski poslanci

Milan Zver (SDS in SLS)

Romana Tomc (SDS in SLS)

Franc Bogovič (SDS in SLS)

Tanja Fajon (SD)

Milan Brglez (SD)

Irena Joveva (LMŠ)

Klemen Grošelj (LMŠ)

Ljudmila Novak (NSi)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice