Socialni demokrati z Dejanom Židanom na čelu so se včeraj v prostorih Hotela Diana pogovarjali o programu Samozavestna Slovenija.

»Resna stranka mora imeti resen program,« pravi Židan. Iz programa stranke se namreč vidi, kaj bodo počeli naslednja štiri leta. Program po Židanovih besedah omogoča, da v primeru zmage oziroma vstopa v koalicijo brez težav sestavljaš koalicijsko pogodbo. Omogoča pa tudi, »da nadziraš, ali si uspešen pri tem, kar si obljubil ljudem ali pa si neuspešen.«

»Mi smo se odločili, da Slovenija mora priti v skupino desetih najboljših držav. To je zelo samozavestno, ampak mi v resnici želimo biti v skupini držav, kjer je Danska, kjer je Finska, kjer je Švedska. To pa zato, ker imamo za to vse možnosti,« je prepričan Židan. 

Ključna so tri vprašanja

Socialni demokrati imajo zelo obsežen program, ki ima več kot 500 ukrepov, več kot 110 posameznih ciljev in deset glavnih ciljev. A v resnici program naslavlja tri vprašanja.

 • Vprašanje družbene enakosti oziroma neenakosti.

Socialni demokrati namreč mislijo, da je družbena neenakost največje zlo, tako za posameznika kot za družbo.

 • Vprašanje stabilnega gospodarstva

Dolžni smo, da gospodarstvo pripravimo tako, da ko bo naslednja kriza, da se nikoli več ne bo ponovilo leto 2008. 

 • Vprašanje varnosti.

Varnost je osnova za blaginjo. Brez varnosti države in posameznika razmišljati, da bodo ljudje živeli dobro, da se bo družba razvijala, je utopično.

Program Socialnih demokratov odgovarja na ta tri vprašanja. Z novo vizijo želijo Socialni demokrati povezati Slovenijo in v njeno uresničenje vključiti vso ustvarjalnost, znanje in delo ljudi. 

To je deset ciljev samozavestne Slovenije:

 • Rast, ki koristi vsem.
 • Odlično organizirana Slovenija
 • Slovenija, aktivna za boljšo Evropo in svet.
 • Slovenija brez revščine.
 • Naložbe v znanje in sposobnosti Slovenije.
 • Zdravstvo brez čakalnih dob.
 • Javne storitve za enake možnosti vseh
 • Odločen premik k trajnostnemu razvoju.
 • Čas je za mlade.
 • Pravična in varna družba

S temi cilji in načrti Socialni demokrati vstopajo v razpravo o prihodnosti. Resen pogovor o tem, kakšni izzivi so pred Slovenijo in kako bomo nanje odgovorili, bi morala biti vsebina letošnjih volitev. 

»Čas je, da si zastavimo ambiciozne cilje, ker smo lahko zaradi svojega znanja, inovativnosti, volje in vztrajnosti samozavestni, da jih dobro organizirani tudi dosežemo,« so prepričani v stranki. 

Nuška Gajšek: Ptujčanke in Ptujčani lahko od mene pričakujejo veliko

Za te cilje Socialnih demokratov se bodo borili tudi kandidati, ki kandidirajo v 8. volilni enoti. V volilnem okraju Ptuj I kandidira Karmen Kolarič in v volilnem okraju Ptuj II Nuška Gajšek, v volilnem okraju III Dejan Levanič ter v Ormožu Ivan Zadravec.

Nuška Gajšek pravi, da je njena kandidatura logično sosledje dogodkov zadnjih štirih let:

»Zadnja štiri leta namreč delujem v mestnem svetu Mestne občine Ptuj kot vodja svetniške skupine Socialnih demokratov. Ta korak, kandidatura, je v primeru izvolitve samo še eno dodatno opolnomočenje. Na tak način človek dobi orodje, da lahko več naredi za ljudi.«

Pravi, da lahko Ptujčanke in Ptujčani od nje veliko pričakujejo: »Z mano kot mestno svetnico so že dobili veliko, zdaj s poslanko bi dobili še več. Ptuj je že dva mandata brez poslanca in čas je, da ga oziroma jo, ponovno dobi.«

*Naročnik prispevka so Socialni demokrati. 

Starejše novice