Sodišče Evropske unije je sklenilo, da ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško.

Sodišče EU je danes v Luksemburgu objavilo sodbo o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji. Čeprav so v Ljubljani upali, da ne bo sledilo mnenju pravobranilca in se ne bo izreklo za nepristojno, se je po poročanju STA zdaj zgodilo prav to.

Slovenija je Hrvaški v tožbi očitala kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb prek meja ter direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja.

A na zahtevo naših južnih sosedov je sodišče najprej odločalo o svoji pristojnosti v primeru. Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je že 11. decembra lani ocenil, da sodišče ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi pod pravo unije, ter izpostavil, da z vidika prava unije sporna meja med Hrvaško in Slovenijo ni bila določena.

Če bi se sodišče danes razglasilo za pristojno oziroma delno pristojno, bi se postopek nadaljeval s presojanjem vsebinskih zahtevkov, ker pa se je razglasilo za nepristojno, se bo postopek končal.

Državi zavezani iskanju pravne rešitve

V velikem senatu petnajstih sodnikov, ki so obravnavali slovensko tožbo, sta bila tudi Slovenec Marko Ilešič in Hrvat Siniša Rodin. Sodbo je pripravil Britanec Christopher Vajda, ki zaradi brexita danes zapušča položaj, njeno branje pa je trajalo le nekaj minut. Prebral jo je predsednik sodišča Koen Lenaerts.

Sodišče EU je sicer poudarilo, da ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, vendar sta ti državi članici v skladu s 4. členom pogodbe EU zavezani, da si lojalno prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve tega spora v skladu z mednarodnim pravom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice