Sojenje Andreju Šišku in Mateju Lesjaku se približuje koncu. Sodnica je zavrnila zahtevo obrambe, da bi zaslišala Boruta Pahorja, Marjana Šarca, Mira Cerarja in Janeza Janšo, sodbo naj bi izrekla prihodnji teden.

Na mariborskem okrožnem sodišču se sojenje Andreju Šišku in soobtoženemu Mateju Lesjaku zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve približuje koncu. Sodnica Vanja Verdel Kokol je danes po poročanju STA dokončno zavrnila zahtevo obrambe, da kot priče zasliši državni vrh.

Obrambe je že na začetku sojenja predlagala zaslišanje predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca, nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika opozicijske SDS Janeza Janše. Sodnica je zahteve zavrnila z obrazložitvijo, da njihov prihod ne bi v ničemer prispeval k razjasnitvi pravno relevantnih okoliščin in tako ne bi imel nobene teže pri odločanju sodišča v tej zadevi.

Bo Šiško zavlekel tudi sklepno besedo?

Danes so na sodišču pregledali listinske dokaze, ki se nahajajo v spisu, jutri pa bodo pregledali še zapisnike. Sodnica je sklepne besede napovedala za prihodnji torek, v kolikor pa bi se te zavlekle, jih bodo nadaljevali še v sredo. Spomnimo, da je za svoj uvodni zagovor Šiško porabil dva dni. Naslednji petek sodnica načrtuje že izrek sodbe.

Med današnjimi dokazi so predstavili tudi video posnetke, v katerih je Šiško leta 2017 ostro nagovoril takratnega premierja Cerarja, ga zmerjal z veleizdajalcem in izmečkom, ki mu bo sodilo ljudstvo. Sodnica je prebrala odziv tožilstva na policijsko ovadbo, ki je takrat ocenilo, da v posnetku ni znakov kaznivega dejanja, da pa je bil Šiško žaljiv do Cerarja.

Šiškova zagovornica je zadevo povezala z vseslovenskimi ljudskimi vstajami, kjer je bilo videti številne pozive proti Janši, na mostovih pa so bile obešene tudi lutke, tožilstvo pa takrat proti organizatorjem ni sprožilo nobenih postopkov. Tožilec Tilen Ivič je podobnost dogodkov zavrnil, saj takrat ni bilo posnetkov ljudi z orožjem.

Šiško bentil nad Jelinčičem, Lesjak razlagal sporočila

Šiško je spomnil še na besede Zmaga Jelinčiča v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, da je treba pred zid postaviti vsaj nekaj ljudi, pa bo red. »Sam kaj takega nisem nikoli izrekel, pa sem v priporu, on pa ni,« je povedal po poročanju STA, sodnica pa ga je opomnila, da gre za drugo zadevo, kjer za zdaj še ni mogoče govoriti o tem, kako se bo razpletla.

Soobtoženi Lesjak je pojasnjeval telefonsko dopisovanje z enim od prijateljev po dogodku Štajerske varde pri Apačah, ko mu je v sporočilu med drugim napisal, da je »edino Šiš imel pravo«. Pred sodiščem je Lesjak povedal, da so se v tistih dneh za uspešnost provokacije morali tako pogovarjati, dejansko pa je imel Šiško po njegovih besedah le najboljšo repliko puške.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Morilectito (nepreverjen)

Komunisticni drek z murglomafijasem kucanom na celu -kramola-raus das spiel ist aus.

spet lažejo ... (nepreverjen)

Starejše novice