Prinesi denar in urejen bo odpis milijonskega dolga. Tarča razkriva, kako 'vplivneži' v zameno za visoke podkupnine odpisujejo dolgove zadolženim podjetjem v težavah.

Prinesi denar, uredili ti bomo odpis milijonskega dolga, razkriva Tarča. Ponudbo je dobil tudi direktor mariborskega podjetja Agroruše Veselin Djurović, ki pa je vpletene skrivaj posnel. 

Sporne ponudbe bančnih posrednikov je Djurović s pomočjo zasebnega detektiva skrivaj posnel v trgovskem centru City Maribor. Na posnetkih spremljamo sestanka Djurovića z bančnikom Matjažem Majcanom. Slednji od direktorja podjetja Agroruše zahteva podkupnino v zameno za refinanciranje kredita.

»A imate vi to moč narediti?« vpraša direktor. »Imam to moč,« odgovori Majcan. 

Odpis kar 1,7 milijona evrov dolgov

Posnetek, ki ga je objavila Tarča, je del kazenskega postopka, ki teče proti bančnikoma Matjažu Majcanu, nekdanjemu vodji mariborske podružnice Hranilnice Lon, Martinu Kandriču, nekdanjemu zaposlenemu na banki Nova KBM, ki je bil tudi zadlžen za dokumentacijo za prestrukturiranje kredita Agroruš, in mariborskem notarju Gorazdu Šifrerju

Po navedbi iz sodne preiskave je »Majcan od Veselina Djurovića 26. januarja 2018 v Mariboru zahteval zase, za Kandriča in za druge še neznane osebe nedovoljeno nagrado 170 tisoč evrov kot protiuslugo, da bodo uredili odpis terjatev do družbe Agroruše s 50-odstotnim diskontom«. To bi pomenilo odpis kar 1,7 milijona evrov dolgov.

Dokaze je Djurović po poročanju Tarče najprej predal banki, nato pa še policiji. Kmalu se je sam znašel pod točo groženj neznancev.

Nova KBM obtožbe zanika

Na Novi KBM obtožbe v oddaji Tarča zavračajo, so zapisali na svoji spletni strani. 

»Poročanje in predstavitev podatkov sta bila zavajajoča in v številnih delih neresnična. Ob tem je uredništvo oddaje iz banki neznanih razlogov zanemarilo predstavitev finančnega in pravnega položaja podjetja Agroruše ter praks vodenja tega, ki so nedvoumno prikazane v letnih poročilih, revizorjevih mnenjih in drugih javno dostopnih dokumentih, tudi na spletu,« so zapisali.

»Banka ni in ne more biti odgovorna za položaj omenjenega podjetja. Lastniki in vodstvo so tisti, ki so odgovorni za poslovanje svojih podjetij,« dodajajo v Novi KBM.

Ob tem poudarjajo, da je »vodstvo Nove KBM na prvem in edinem sestanku z gospodom Djurovićem 19. februarja 2018 jasno izpostavilo, da banka ne tolerira nikakršnih dejanj s korupcijskimi elementi. Vodstvo Nove KBM je na tem sestanku gospoda Djurovića pozvalo, da naznani primer, s katerim ga je seznanil in je bil obravnavan v oddaji Tarča 7. novembra 2019, organom pregona, kar pa je gospod Djurović odklonil. V nadaljevanju je podala prijavo Nova KBM in je bila torej prva, ki je to storila. Ključni razlog za to je stališče banke, da ni sprejemljivo, da tretja oseba prikazuje neresnične okoliščine in obljublja storitve v Novi KBM, ki so ne le nemogoče, ampak tudi nezakonite.«

Nova KBM še trdi, da je banka o vložitvi naznanitve suma kaznivega dejanja tudi nemudoma obvestila Djurovića in sodelovala z organi pregona: »Posnetke, ki jih je na omenjenem sestanku prejela od gospoda Djurovića in jih je na nacionalni televiziji izven konteksta prikazala novinarka, je policiji izročila Nova KBM

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice