Že druga afera v zgolj tednu dni na Novi KBM. Po razkritju, da preko mariborske banke denar iz umazanih poslov pere italijanska mafija, je spletna banka včeraj doživela hekerski napad.

Na spletno banko Nove KBM je bil včeraj izveden hekerski napad, poroča Dnevnik. Denar komitentov naj ne bi bil ogrožen, saj po neuradnih informacijah Dnevnika spletnim piratom ni uspelo vdreti v sistem. Spletna banka NKBM je bila zaradi napada nedostopna približno pol ure.

Na banki še niso potrdili, da je šlo za hekerski napad, temveč se izgovarjajo, da je šlo za tehnične težave. Zanimivo, Nova KBM trenutno sploh nima vodje sektorja za informacijsko varnost, potem ko je dolgoletni zaposleni Matjaž Trstenjak pretekli teden dobil odpoved.

Po naših informacijah v mariborski banki, drugi največji v državi, trenutno potekajo kadrovske »čistke«, v katerih odpovedi prejemajo številni dolgoletni zaposleni.

Nova KBM brez vodje za informacijsko varnost

Glavni obraz za odpovedjo Trstenjaka naj bi bil po poročanju Dnevnika eden najvplivnejših v NKBM Mirko Šimenko. Ta, sicer znan kot simpatizer SDS, opravlja funkcijo vodje sektorja za fizično in informacijsko varnost, pred časom pa je vodil skupino za ekstremno nasilje in terorizem pri mariborskih kriminalistih. 

Šimenko je brez predhodnih izkušenj v bančništvu leta 2015 vstopil v Novo KBM, po neuradnih informacijah Dnevnika pa naj bi ga v banko pripeljal Primož Britovšek, nekdanji uslužbenec Sove. Prav Britovškov pomanjkljiv nadzor pa naj bi bil razlog za odmevno afero v zvezi s pranjem denarja, ki je letos prizadela Novo KBM.

Že druga afera v tednu dni

Da je vodstvo Nove KBM tako rekoč odrezalo oddelek za informacijsko varnost je težko predstavljivo predvsem ob dejstvu, da je bilo prejšnji teden razkrito, da naj bi italijanska mafija Novo KBM uporabljala za pranje denarja iz nezakonitih poslov.

Italijanski poslovni časnik Il Sole 24 ore se je pri navedbah o pranju denarja v Novi KBM med drugim skliceval na zaupno poročilo inšpektorjev Banke Slovenije o celovitem pregledu Nove KBM konec leta 2014. 

»Umazanega denarja se raje ne pere doma. Bolje je zapustiti državne meje in stroga italijanska pravila na tem področju. Pa saj ni treba daleč, takoj za mejo s Slovenijo se namreč lahko zaneseš na Novo Kreditno banko Maribor - banko, ki naj bi jo nekateri italijanski državljani uporabljali za nezakonite transakcije, ki 'dišijo' celo po mafiji,« med drugim navaja prispevek, pod katerega so se podpisali novinarji Cecilia Anesi, Gabriele Criuciata in Giulio Rubino.

Denar naj bi se na računih Nove KBM znašel le za kratek čas, nato pa so ga dvignili v gotovini ali pa prenesli na druge račune podjetij, za to priložnost odprtih v Sloveniji, katerih edina vloga je bila skrivanje denarja pred italijansko davkarijo in policijo, je še pojasnil Il Sole.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice