Podravska regija je postala rdeča, kar prinaša tudi zapiranje gostinskih obratov. Štajerski gostinci imajo glede tega različna mnenja.

V tako imenovanih rdečih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih štirinajstih dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev, je prepovedano opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih obratih in ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. V prostorih, v katerih se opravljata frizerska ali kozmetična dejavnost, pa se bo lahko nahajala le ena stranka.

Opravljanje gostinske dejavnosti za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih (hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi, kampi, prostori za goste pri sobodajalcih, kmetije ter marine), je dovoljeno le za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih in sicer od 6.00 do 22.30.

Opravljanje gostinske dejavnosti v nastanitvenih obratih je dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) z razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva.

V ostalih gostinskih obratih je dovoljena izključno le dostava hrane in pijače ali osebni prevzem.

Za regije, ki niso rdeče, velja, da se število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih ter fitnes centrih in zaprtih športnih objektih omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Opravljanje gostinske dejavnosti pa je dovoljeno med 6.00 in 22.30.

Pogovarjali smo se s štajerskimi gostinci, ki si pa, glede zaprtja gostinskih obratov, niso enotni.

»Sem za, da so lokali zaprti. Tako bomo lahko delali vsaj dostavo, saj v lokal nihče ne pride. Mize smo morali iz prostora pobrati, ostale so le še štiri, pa še te so prazne. Od četrtka je odlok za odpravo teras, teraso smo pospravili. Strošek strežbe se enostavno ne pokrije,« je povedala Sonja Lorber, lastnica picerije na najstarejši ulici na Ptuju, Pizzerije Slonček.

Nekoliko bolj pozitivno in borbeno na še en rdeč val gleda Drejc Pečečnik, lastnik Maline, lokala v centru Ptuja. 
»Mi smo se borili in se bomo borili in se bomo borili. Pri nas ni druge, kot čez to iti. Ne bo preprosto, ampak bomo,« je povedal.

»To bomo morali sprejeti. Nekaj ljudi bo moralo ostati doma, kar bo vplivalo, da bodo ljudje dobili manj denarja, to pa pomeni več problemov. Poudariti pa moramo, da je cela Evropa na istem,« povejo v Toscani Maribor.

Tudi v restavraciji Jack & Joe Steak and Burger Club v Mariboru menijo, da je zapiranje nepremišljeno in neutemeljeno. Pravijo, da se gostinci držijo odlokov in pravil, da do sedaj ni bilo informacij o obolelih gostincih, vendar jih država vseeno sili v situacijo, ki bo imela uničujoče posledice. 

»Zahtevamo, da če nas že zapirajo zaradi višjih ciljev, nam naj potem tudi v protikoronskih ukrepih finančno pomagajo, da preživimo. Dejstvo je, da nam v tem primeru noben kredit ne koristi, saj bi nas zadolževanje pahnilo v še večjo krizo,« pravi Domen Krušnik iz restavracije Jack & Joe.

Krušnik poudarja tudi, da je finančna pomoč države za zaposlene bistveno premalo, saj morajo poplačati še druge stroške, dobavitelje, najemnine in še kaj. Pove, da so imeli v prvem valu zaprtja za več kot 70.000 evrov izgube. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Koncajte (nepreverjen)

Ali virus ve, da v hotele ne sme???kakšna neumnost ene zapreti eni pa lahko delajo. Ali je nevarno za vse ali pa ni za nikogar, ali zaradi bonov in rezervacij virus beži stran in napada tam, kjer tega ni. Tako pametnega virusa še ni bilo.

Starejše novice