Slika je simbolična (foto: Bobo).
Odbor Državnega zbora za finance znova o noveli zakona o finančni upravi.

Odbor Državnega zbora za finance bo po vetu državnega sveta danes ponovno obravnaval predlog novele zakona o finančni upravi, ki je sprožil številne polemike.

Kritike je zmotila predvsem možnost uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika finančne uprave in brez zunanjega nadzora, kar je izpostavil tudi državni svet.

Nezakonito in neustavno?

Takšno tajno sledenje je po mnenju kritikov vsaj vprašljivo, morda pa celo nezakonito in neustavno. Nekateri pravniki so opozorili, da bi Finančna uprava Republike Slovenije s tem dobila več pooblastil kot tožilstvo.

Na Finančni upravi Republike Slovenije očitke o pretiranih pooblastilih ves čas zavračajo. Kot so poudarili, bi bila uporaba sledilne naprave dovoljena samo na zunanjem delu prevoznega sredstva, inšpektorji pa bi lahko nadzirali samo blago in ne ljudi.

Novela je bila v Državnem zboru potrjena le z glasovi poslancev Svobode, ob ponovnem odločanju pa bo potrebovala vsaj 46 glasov. Premier Robert Golob je ta teden za Odmeve Televizije Slovenija izrazil prepričanje, da bo novela potrjena. Bodo pa iz nje umaknili predlog o tajnem sledenju brez sodne odredbe, je napovedal.

Pričakovali bi torej lahko, da zdajšnja vladna novela zakona ne bo vnovič potrjena, bo pa vlada vložila predlog nove, ki ne bo vsebovala določbe o možnosti tajnega sledenja brez sodne odredbe.

Odbor bo obravnaval tudi predlog zakona o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom države za zagotavljanje izredne makrofinančne pomoči Ukrajini.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice