Marku Kovačiču, nekdanjemu svetovalcu Andreja Fištravca, je sodni senat mariborskega okrožnega sodišča danes izrekel pogojno kazen eno leto in tri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let.

Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča je svetovalcu nekdanjega mariborskega župana Fištravca Marku Kovačiču zaradi domnevne poslovne goljufije danes izrekel pogojno kazen eno leto in tri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodba še sicer ni pravnomočna, obramba pa je že napovedala pritožbo, poroča STA.

Marko Kovačič, ki so ga zaradi tesnih povezav z nekdanjim županom Andrejem Fištravcem imenovali tudi ‘župan v senci’, se je znašel na sodišču zaradi očitkov o domnevno spornem poslovanju njegovih podjetij pred prihodom na občino.

Obtožnica ga bremeni poslovne goljufije v skupni vrednosti skoraj 120.000 evrov, ker njegovo podjetje Svarog naročnikom ni dostavilo že plačanih interaktivnih tabel, in kršitve temeljnih pravic delavcev, še poroča STA.

Sodni senat ga je spoznal za krivega v primerih oškodovanja zasebnega visokošolskega zavoda Alma Mater Europaea, Osnovne šole Trebnje, Gimnazije Novo mesto, Nataše Hauptman in zaposlenih v Svarogu, ne pa tudi v dveh drugih primerih Alma Mater Europaea ter domnevnega oškodovanja fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter srednje zdravstvene šole Ljubljana.

Obdolženi je danes na zaključku dokaznega postopka ponovil, da nikomur ni hotel namenoma škodovati. Ponovil je, da je njegovo podjetje vrsto let uspešno poslovalo, leta 2011 pa je z nastopom gospodarske krize močno upadel promet, zato so imeli težave z izpolnjevanjem naročil. Poudaril je, da je osebno poskušal na vse mogoče načine rešiti nastalo situacijo in tako tudi zavaroval podjetje pred stečajem. »Mogoče nisem vsega naredil pravilno. Zagotovo pa napake niso bile storjene namenoma,« je dejal, poroča STA.

Poudaril je, da je do danes že poravnal vse obveznosti do dobaviteljev in delavcev. To naj bi želel storiti še pred sprožitvijo kazenskega pregona s strani poslovnih partnerjev, a mu razmere tega niso dopuščale. »Danes lahko pogledam vsem v oči,« je dejal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice