Gradnja prve faze Magnine naložbe v Hočah gre h koncu in kmalu bodo v lakirnici zabrneli prvi stroji. Po potrditvi stranskih udeležencev, bo še ta mesec na sporedu tudi ustna obravnava v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja.

Prvega oktobrom je bilo v slovenski Magni zaposlenih že 131 ljudi. Od tega jih že zdaj 67 dela v Hočah, 64 pa jih je še na usposabljanju v Gradcu, so za Mariborinfo potrdili pri Magni.

Lakirnica bo zaposlovala 404 ljudi, a Magni je treba to število zaposlitev po pogodbi o izvedbi strateške naložbe doseči do oktobra 2022. V tej pogodbi, po kateri je Magna pridobila državno pomoč, je določeno, da mora Magna v lakirnici proizvodnjo zagnati do novembra prihodnje leto. Ta časovnica avtomobilskemu gigantu za zdaj ne predstavlja nobenih težav.

Že ta mesec preizkus prvih strojev

Gradnja in montaža notranje opreme je namreč že skoraj v celoti zaključena, za Mariborinfo pa so pri Magni razkrili, da bodo še v mesecu oktobru poizkusno zagnali posamezne segmente proizvodnje. Ob koncu leta se bodo posvetili še urejanju zunanjih površin območja tovarne.

»Začetek testne proizvodnje načrtujemo v začetku leta 2019, pričetek redne proizvodnje pa konec prvega četrtletja 2019,« razkrivajo časovnico za Mariborinfo. To pomeni, da bo do konca marca Magna v Hočah delala že s polno paro.

Delavci prosili za selitev iz Gradca v Hoče

V graški Magni so zaposleni številni iz severovzhodne Slovenije, tako se je že nekaj časa govorilo, da bi se znalo nekaj delavcev ob zagonu proizvodnje v Hočah preseliti »domov«. Pri Magni so nam potrdili, da je do sedaj šest kandidatov pokazalo zanimanje za delo v Hočah, s katerimi so že sklenili dogovor.

Do zagona proizvodnje v hoški lakirnici Magne, ki se bo torej zgodil do konca marca prihodnje leto, bi znalo priložnost za selitev bližje domu odločiti še več delavcev. Razlike v plačah po nekaterih informacijah naj ne bi bile prevelike, so pred meseci za Mariborinfo povedali na Štajerski gospodarski zbornici.

»Pri plačah je vedno težko govoriti o nekih povprečjih, zaenkrat podatki kažejo, da bo plača zaposlenih v Hočah popolnoma primerljiva s plačo v sosednjem Gradcu, kjer že leta deluje tovarna Magna Steyr, kar je seveda spodbudno,« so na Štajerski gospodarski zbornici povedali za Mariborinfo.

Za širitev Magne bo težko najti primerne slovenske delavce

V prvi fazi projekta bo zaposlitev dobilo nekaj več kot 400 delavcev, ob uresničitvi druge faze pa še dodatnih 1500. To pomeni, da bo Magna v primeru izvedbe prvih dveh faz zaposlovala blizu 2000 ljudi. Magna ima skupno predvidene štiri faze. Tretja faza bi prinesla še širitev avtomobilskega obrata, četrta pa dodatno lakirnico. Vsaka izmed faz ima torej že vnaprej opredeljeno število delovnih mest. Skupno bi bilo lahko v Magni zaposlenih kar 6000 ljudi. To pa je število, ki bi znalo Magni predstavljati težave pri iskanju delovne sile.

»Vsi vemo, da bo takšno število kvalificiranih delavcev v Sloveniji težko najti, vsaj v kratkem času bo to izjemno težko,« primanjkljaj primernih delavcev za Magno v prihodnosti pričakujejo v Štajerski gospodarski zbornici.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice