Predelava hrane je v Sloveniji za nekatere zelo donosen posel. Živilske družbe se pri dobičkih lahko kosajo celo s farmacevtskimi.

V poslovnem časniku Finance so pripravili lestvico največjih slovenskih prehranskih podjetij. Za razvrstitev so upoštevali tri kriterije, in sicer prihodke, število zaposlenih in sredstva. Na lestvici največjih 40 živilskih družb najdemo tudi štajerske.

V panogi se kljub pozitivnim rezultatom ravno ne cedita med in mleko, opozarjajo pri Financah. V lanskem letu so največje živilske družbe v državi svoje prihodke povečale za 3,6 odstotka, medtem ko je povprečna slovenska družba beležila devetodstotno rast. Podobno je tudi pri čistem dobičku. V prehranskih podjetjih je zrasel za 10 odstotkov, v celotnem gospodarstvu pa za 16. Velika prednost živilskih podjetij pa je dobičkonosnost. Pri Financah so preverili dobičkovno maržo, ki pomeni delež dobička iz poslovanja v prihodkih. Ta je s 6,5 odstotka za skoraj dva odstotka nad povprečjem celotnega gospodarstva, pri donosnosti sredstev pa so živilska podjetja s 5,3 odstotki od povprečja boljša za en odstotek.

Največja slovenska živilska družba je Pivovarna Laško Union. V letu 2018 so zabeležili 153,1 milijona evrov prihodkov, imeli v povprečju 592 zaposlenih in 285,8 milijonov evrov sredstev. Drugo največje živilsko podjetje je Droga Kolinska s 164,6 milijonov evrov prihodkov, 473 zaposlenih in 183,2 milijonov evrov sredstev.

Na tretjem mestu je Perutnina Ptuj s 164,8 milijonov evrov prihodkov, 1401 zaposlenimi in 178,3 milijonov evrov sredstev.

Med največjimi še ...

Pivovarna Laško Union in Perutnina Ptuj pa nista edini štajerski predstavnici na lestvici največjih živilskih podjetij v državi. Na 8. mestu najdemo naslednje štajersko podjetje. To so Celjske mesnine, ki so v lanskem letu zabeležila 85,1 milijonov evrov prihodkov, zaposlovale 365 ljudi in imele 59,5 milijonov evrov sredstev.

Na lestvici Financ so med največjimi živilskimi podjetji še štajerska podjetja: Mlekarne Celeia, Gea, Hlebček, Mesnine Štajerske, Ledas Celje in mariborski Košaki TMI.

Kako so določili največja živilska podjetja?

Največja podjetja v panogi so pri Financah razvrščali po šestih kazalnikih: prihodkih od prodaje, čistem dobičku, dobičku iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), lastniškem kapitalu, sredstvih in številu zaposlenih. Podjetja so razvrstili za vsako kategorijo posebej, končno mesto pa je seštevek posameznih indeksov glede na najboljšega v posamezni kategoriji.

Pri čistem dobičku, EBITDA in kapitalu niso dodeljevali negativnih točk za negativne izide. Rasti, ki so prvenstveno posledica združitev, niso upoštevali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice