Na obnovljeno mestno tržnico je vkorakala pihalna godba, plapolala je slovenska zastava in zadonela Zdravljica.

Osrednjo slovesnost ob dnevu državnosti Republike Slovenije je Mestna občina Ptuj organizirala v sodelovanju z Območno izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ptuj in Zvezo kulturnih društev Ptuj.

Poudarek letošnjega praznika je bil predvsem na bogatem in raznolikem kulturnem programu.

Gajškova pozvala k medsebojnemu sodelovanju

»Tam, kjer se Julijske Alpe spogledujejo s Panonsko nižino in se Sredozemlje sreča s skrivnostnim Krasom, leži Slovenija,« je uvodoma županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek v svojem govoru hvalila slovenske dosežke in presežke, našo raznoliko naravo, kulturo, zgodovino in ljudi; od presihajočega jezera in lipicancev pa do slovenske skromnosti, poštenosti in srčnosti.

Toda ob vseh pozitivnih lastnostih Slovencev je Gajškova izpostavila razdvojenost, ki trenutno vlada narodu: »Stojimo vsak na svojem bregu, a se ne slišimo, se ne razumemo. Med nami se ustvarja prepad.«

Meni, da smo dobili priložnost, da se poenotimo in stopimo skupaj. Pozvala je k medsebojnemu sodelovanju in premagovanju razlik, saj lahko le tako premagamo krizne čase.

Županja zagovarja vrednote, ki nas bodo povezovale in ne razdvajale – razumevanje, spoštovanje, solidarnost: »Ne moremo živeti drug mimo drugega niti drug brez drugega.«

Proslavi, ki jo je napisala in režirala Branka Bezeljak, ni manjkalo glasbe, plesa in recitacij. Od otrok pa do starostnikov so nastopajoči pokazali, da za kulturo ni starostne omejitve.

Kulturni del slovesnosti so pripravili: Pihalni orkester Ptuj, Združeni moški pevski zbori Grajena, Rogoznica, Budina Brstje, Komorni moški zbor Ptuj, Ženski pevski zbor Društva prijateljev Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, Ženski pevski zbor Kulturnega društva Lilith, Cesarsko kraljevi Ptuj – plesna skupina Pelegrina, Ljudske pevke kulturnega društva Budina Brstje, Ljudski pevci Društva upokojencev Turnišče, Glasbena šola Instrumental.ko – skupina IRONIC in kantavtor Primož Vidovič, Delavsko prosvetno društvo Svoboda Ptuj – Teater III in gledališki studio ter Plesni center Mambo.

Sloveniji pa vse najboljše ob 29. rojstnem dnevu ni zaželela le ptujska županja, temveč župani večine slovenskih mestnih občin, ki so, tako kot Ptujčani, za dan državnosti pripravili proslave, seveda ob upoštevanju primerne varnostne razdalje in ustreznih zdravstvenih priporočil.

Zaradi omejitve števila nad 500 ljudi na javnih mestih letošnje proslave po Sloveniji, vključno z državno proslavo v Ljubljani, potekajo v nekoliko drugačni obliki kot sicer.

Tudi na Ptuju je bila prireditev omejena na 500 ljudi, v primeru dežja pa ne bi mogla potekati, saj na nadomestni lokaciji v Dominikanskem samostanu Ptuj dovoljšne razdalje med gosti ni mogoče zagotoviti.

Tjaša Lorbek

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Fantje, hvala (nepreverjen)

Boyfriendtv

Starejše novice