Foto: Bobo (simbolična)
Sindikat taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez opozarja na nejasnost in nesmiselnost testiranja taksistov na novi koronavirus.

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, katerega določbe so v veljavo stopile danes, od taksistov zahteva negativen rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom, ki ni starejši od 72 ur. Taksisti sicer lahko opravijo tako PCR ali hitre antigenske teste. 

»Testiranje voznikov taksi služb je torej nujen pogoj za opravljanje dejavnosti taksi prevoza, pri drugih javnih oblikah prevoza pa obvezno testiranje sploh ni predvideno,« opozarjajo v sindikatu in zaradi omenjenega ukrepa pri pristojnih ministrstvih raziskujejo, kakšne strokovne podlage stojijo za odločitvijo.

»Najbolj nejasno in nesmiselno pa je, da je iz nam neznanih razlogov tovrsten predviden ukrep treba izvajati na tri dni, kar je bistveno strožji pogoj kot v katerikoli drugi dejavnosti izvajanja storitev ali ponujanja blaga, na primer v trgovinski dejavnosti,« so ostri v sindikatu taksistov. 

Predsednik sindikata taksistov Dejan Jefim ocenjuje ukrep o testiranju taksistov na vsake tri dni za diskriminatornega in krivičnega do voznikov. 

Napovedujejo tudi protestno ustavitev izvajanja taksi prevozov

V sindikatu taksistov opozarjajo, da so potnike vozili celotno obdobje dveh epidemij, in sicer brez testiranj ter v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Soočali so se s povečanimi stroški in ogromnim upadom storitev. Še dodaten strošek in stres zaradi testiranja na 72 ur je nekaj, česar vozniki ne bodo preživeli, opozarjajo. 

»Danes so se taksisti že samoiniciativno zapeljali mimo parlamenta in s trobljenjem opozorili na svojo stisko. Jutri bomo z vozniki taksijev ob dvanajstih na tiskovni konferenci pred Domom sindikatov predstavili svoja stališča in predlagali vladi, da odlok popravi in uskladi. Če bodo ušesa gluha, pa so izvajalci taksi prevozov pripravljeni tudi na zaostrovanje in na protestno ustavitev izvajanja taksi prevozov v naslednjih dneh,« sporočajo iz sindikata. 

V sindikatu taksistov predvidenih novih ukrepov enostavno ne razumejo, zato zahtevajo takojšno ureditev, in sicer tako, da bodo vozniki taksi služb izenačeni z drugimi prevozniki v javnem prometu, ukrep obveznega testiranja pa ukinjen.

Starejše novice