Po napovedih predsednika vlade Janeza Janše in vladnega govorca Jelka Kacina bodo še ta teden sprejeti zadnji ukrepi z drugega paketa ukrepov na oranžnem seznamu.

Premier Janez Janša je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil načrt ukrepov za drugi val koronavirusa in ob tem dejal, da se Slovenija v tem trenutku nahaja v oranžni fazi, ukrepe iz prvega paketa smo tako že sprejeli, v tem trenutku pa sprejemamo ukrepe iz drugega paketa v okviru oranžne faze.

Od danes je tako v veljavi obvezna uporaba razkuževalnih sredstev v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb in poslovnih stavb, v prihodnje bodo pa sledili ukrepi glede zbiranja ljudi, glede strežbe za mizami v barih, glede prireditev brez zakusk in glede omejitev v zvezi s številom oseb v zaprtih javnih prostorih.

Vlada bo tako predvidoma na prihajajoči redni ali dopisni seji sprejela nove odloke, ki zajemajo naslednje ukrepe:

  • Strežba samo sedečim za mizami, razredčitev miz v lokalih.
  • Zbiranje do deset ljudi javno in zasebno (med izjemami verski obredi in poroke, nadzorovane javne kulturne in športne prireditve ob upoštevanju ukrepov).
  • Prireditve brez zakusk.
  • Omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih (trgovine, banke, pošte, uradi in podobno) glede na velikost prostora.
  • Prepoved obiskov v domovih za ostarele in v bolnišnicah v posameznih okoljih/občinah.

Kako smo daleč od naslednjega paketa ukrepov?

»V oranžni fazi imamo še tretji paket, ki je na razpolago, sedem ukrepov iz tega paketa imamo na voljo in močno upam, da do te situacije ne bomo prišli, a trendi naraščajo, faktor širjenja okužbe je 1,3, kar pomeni, da vsaka nova okužba pridela še eno drugo novo okužbo, kar pomeni, da se okužba širi in da ukrepi, ki so bili sprejeti 19. septembra večinoma niso prijeli, ker če bi, v te trende enostavno ne bi prišli,« je poudaril predsednik vlade.

Dejal je tudi, da je tretji paket ukrepov iz oranžne faze zadnje, kar je na razpolago pred rdečo fazo, ki hkrati predstavlja razglasitev epidemije.

Za naslednji paket ukrepov v oranžni fazi morajo biti glede na vladni načrt izpolnjeni naslednji pogoji: 120 pozitivnih na 100.000 prebivalcev v časovnem sklopu zadnjih 14 dni, 180 hospitaliziranih in 30 oseb na intenzivni negi.

Trenutno imamo po novem rekordnem dnevu v Sloveniji incidenco 116 okuženih na 100.000 prebivalcev zadnjih 14 dni, 122 hospitaliziranih in 22 oseb na intenzivni negi. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice