Se je tudi vam že zgodilo, da ste na bankomatu pozabili dener? Niste edini. Po nekaterih podatkih bi naj letno na bankomatih pozabili do 200 tisoč evrov.

Slovenci smo v lanskem letu opravili dobrih 55 milijonov dvigov na bankomatih in pri tem dvignili skupno okoli 6,5 milijarde evrov. Povprečen dvig je tako bil opravljen v vrednosti 118 evrov. Na bančnih okencih smo opravili sicer samo 6 milijonov dvigov, ampak pri tem dvignili v skupni vrednosti okoli 5,4 milijarde evrov, kažejo podatki iz januarskega biltena Banke Slovenije.

Da bi pozabili vzeti denar, ki nam ga da bančni uslužbenec je praktično nemogoče, se pa nemalokrat zgodi, da v naglici pozabimo vzeti denar, ki smo ga trenutek prej dvignili na bankomatu. Policija točne statistike o tem ne vodi, so se pa pri časopisu Delu dokopali do podatkov ene izmed bank in prišli do ocene, da se na bankomatih pozabi med 150 in 200 tisoč evri letno.

»Srečnemu« najditelju lahko grozi zaporna kazen

Tisti, ki vas ob prihodu na bankomat že pričaka denar, ki ga je pozabila oseba pred vami, tako nikar ne mislite, da se vam je nasmehnila sreča. Ne samo, da gre za vprašanje morale, prilastiti si denar od nekoga drugega je kaznivo dejanje. Za kaznivo dejanje Zatajitve pa lahko sledi denarna ali celo zaporna kazen.

Tudi banke najditelja denarja običajno usmerijo na policijo, nekatere pa celo same zadržijo denar, če gre za bankomat, ki je v bližini banke in preverijo, ali je dvig pozabljenega denarja opravila njihova stranka.

Potrebna pozornost in pošteno ravnanje

Za Delo.si so banke še pojasnile, da najditelj, v primeru, da se v roku enega leta ne najde lastnik pozabljenega denarja, postane lastnik teh sredstev. Podobna praksa je na policiji, saj ga ta hrani 30 dni in nato odda v hrambo in nadaljnji postopek Finančni upravi RS. Denar po preteku enega leta preide v proračun države, če prej ne najde lastnika, ali ga najditelj ne želi pridobiti v posest.

Pozabljivci tako bodite pozorni, ko dvigujete denar in se prepričajte, da ste denar zares vzeli iz reže bankomata. Tisti, ki pa naletite na nepričakovano darilo, pa se v izogib kazenski odgovornosti raje obrnite na banko oziroma na policijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice