Pristojni so z rezultati ukrepov zadovoljni.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na današnji tiskovni konferenci dejal, da smo so s sprejetimi ukrepi in njihovimi rezultati lahko zadovoljni. Krivulja širjenja epidemije se je obrnila navzdol, razmere so se stabilizirale.

Ne glede na sproščanje ukrepov, bo izogibanje tesnejših osebnih stikov ostala stalnica dlje časa. 

Gantar pravi, da bodo našli pravo pot, da v družbo vrnejo življenje, a ob upoštevanju navodil higiene rok, uporabi mask in ustrezno razdaljo pri socialnih stikih. Zaradi nepravilne uporabe rokavic je bila možnost širjenja okužbe večja. Razkuževanje rok na vhodu in izhodu iz trgovine je ustreznejši ukrep.

Respiratorjev je dovolj

V epidemiji sta izpostavljena dva sistema, zdravstvo in institucionalna oskrba starejših, ki sta bila v preteklih letih na nek način zapostavljena. Gantar pravi, da so veliko stvari uspeli naredit, a da se vsega nadoknaditi za leta nazaj v kratkem času ne da.

34 bolnikov na intenzivni negi

Na zalogi je dovolj respiratorjev, zagole naj bi bile velike. Na intenzivni negi je trenutno 34 bolnikov. Dodatnih respiratorjev so nabavili 165, v teku pa so še dodatne nabave.

Razširitev dovoljenih zdravstvenih storitev

Razmišljajo o razširitvi dovoljenih zdravstvenih storitev, saj ne želijo onemogočati zdravljenja vsem, ki ga potrebujejo. Na daljši rok lahko namreč določene lažje bolezni postanejo nujna in težko ozdravljiva stanja. »V teh 3 tednih je v zdravstvu prišlo do zaostanka, ki ga ne želimo stopnjevati. V kolikor pacient ne bo imel znakov covid-19 in stikov z okuženimi, bo lahko prišel do običajne zdravstvene oskrbe.«

Od 11. aprila ponovno začenjajo z elektivnimi, načrtovanimi pregledi, od specialističnih pregledov na sekundarnem nivoju do operacij in posegov.

Zobozdravstvo je zaradi tesnega kontakta specifično. Zaradi možnosti prenosa okužbe je potrebna višja stopnja zaščitne opreme ter dodatna previdnost. Obravnavajo se zato le najnujnejši primeri.

Sicer pa pristojni načrtujejo širšo anketo, testiranje, ki jim bo ponudilo jasnejšo sliko, kaj se v populaciji dogaja glede širjenja covid-19in koliko je dejansko okuženih oseb. To je ključna informacija za nadaljnje postopno sproščanje ukrepov

Slovenija pripravlja načrt za izhod iz krize 

Po pojasnilih Jelka Kacina, uradnega govorca vlade, prek veleposlaništev pozorno spremljajo ukrepe drugih držav in predloge, ki jih pripravlja Evropska komisija.

Podatki za EU še ne pričajo, da bi epidemija dosegla vrhunec. V EU je razprava usmerjena v preplet različnih ukrepov, osredotočenosti na celovite strategije testiranja in nadzora (sledenje stikov), ukrepe skupnosti (fizično distanciranje), krepitev zdravstvenih sistemov in obveščanje javnosti in zdravstvene skupnosti.

EU in njene članice se vse aktivneje vključujejo v skupno reševanje izzivov. Uspeh, kjer je na preizkušnji evropska solidarnost, je bistvenega pomena za prihodnost Evropske unije.

»Slovenija je na strani solidarnosti in s tem na strani prihodnosti in uspešnosti Unije,« pravi Kacin.

Večji izziv je predstavljalo skupno blaženje socialno-ekonomskih posledic krize, a tudi ta razprava se po sprejemu 500 milijard evrov težkega svežnja nadaljuje - finančni ministri bodo o nadaljnjih ukrepih razpravljali jutri.

Evropska unija je včeraj sprostila 2,7 milijarde evrov velik instrument za neposredno pomoč zdravstvenemu sektorju, ki vključuje tudi sredstva za nabavo zaščitne opreme, ki bodo na voljo državam članicam.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice