FOTO: talum.si
Skupino Talum iz Kidričevega so lani oškodovale turbulentne razmere na globalnem trgu; dobiček je občutno manjši.

Proizvajalec aluminija, zadnje čase pa vse bolj tudi gotovih izdelkov, je sicer uresničil načrtovanih 150.000 ton fizičnega obsega prodaje, s čimer so prihodki dosegli 365 milijonov evrov, vendar pa so leto vseeno zaključili z nižjim dobičkom.

Lani so namreč po nerevidiranih podatkih zabeležili 640.000 evrov čistega dobička, leto prej pa 2,2 milijona evrov.

Povpraševanje močno, a turbulence na trgu naredijo svoje

Predsednik uprave Taluma je za STA povedal, da izidu botrujejo precej turbulentne, spremenljive in velikokrat nepredvidljive razmere, ki ne odražajo realnega obsega ponudbe in povpraševanja, temveč pretežno določene globalno sprejete ukrepe, tudi politične, iz katerih izhajajo nihanja na borzi aluminija.

Kot primer navaja sprejetje sankcij proti Rusiji, ameriško uvedbo carin, nadaljnjo intenzivno rast kitajske proizvodnje aluminija, pa tudi višje cene glinice.

Kljub temu pa je povpraševanje po njihovih izdelkih še vedno relativno močno, zagotavlja Drobnič. V nekaterih segmentih sicer že čutijo, da intenziteta popušča, razmere pa se umirjajo. Tako naj bi bilo predvsem na področju livarskih zlitin in na področjih, kjer se livarstvo navezuje na avtomobilsko industrijo.

Evropa ukrepa, Slovenija čaka

Evropa medtem že sprejema ukrepe za zaščito, saj se zaveda pomena industrije, s podobnimi izzivi pa se navsezadnje srečujejo na vseh koncih celine.

Gre predvsem za razbremenitev panoge in zagotavljanje sistemskih rezerv, razbremenitev prispevkov za obnovljive vire energije ter sprejetje smernic za kompenzacijo indirektnih obremenitev z ogljikovim dioksidom, še piše STA.
 

Žal pa je Slovenija ena od le treh evropskih držav, ki izziva še ni spravila v svoj pravni red, pojasnjuje predsednik uprave kidričevskega podjetja s skoraj 1500 zaposlenimi. Tako je Talum precej bolj izpostavljen, tveganje v času porasta cen emisijskih kuponov pa je razmeroma veliko. Drobnič ocenjuje, da bodo brez ukrepov v prihodnje zelo težko delali.

Razmere na trgu so jih v zadnjem četrtletju primorale primarno proizvodnjo aluminija znižati za približno 15 odstotkov. Nekaj surovine so raje poiskali na trgu, saj je cena bila nižja.

Dodatno nižanje primarne proizvodnje, umirja se tudi zaposlovanje

Kljub umiritvi razmer letos v družbi načrtujejo še dodatno nižanje obsega primarne proizvodnje, medtem ko bodo okrepili proizvodnjo drogov in rondelic. S 40.000 tonami letno na tem področju ostajajo največji proizvajalec na svetu, intenzivno pa se krepijo tudi v livarstvu, kjer so lani dosegli 30 milijonov evrov prihodkov. Strateški cilj sicer ostaja 50 milijonov evrov.

Lani so se v podjetju osredotočali na investicije in raznim posodobitvam namenili kar 30 milijonov evrov, največ v zadnjem obdobju. Zaključevali so predvsem večje projekte na področju energetske infrastrukture.

Se pa v zadnjih letih na skupni ravni nekoliko umirja tudi trend zaposlovanja, izjema je le livarstvo. Špekulacije o morebitnem vstopu v lastništvo Mariborske livarne Maribor je Drobič v pogovoru z STA sicer že zavrnil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice