Fotografija je simbolična.
Turčija je napovedala, da bodo migrantom na svojem ozemlju pustili potovati proti Evropi, slovensko notranje ministrstvo zagotavlja, da je Slovenija na morebitno povečanje nezakonitih prehodov pripravljena.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bo Turčija migrantom odprla pot proti Evropi, saj država več ne zmore pritiska migrantskega vala, ki prihaja iz Sirije. »Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube,« je pojasnil turški predsednik.

Ta odločitev je sprožila napete razmere v Grčiji, kjer so že potrdili, da se soočajo s prihodom velikega števila migrantov. Grška oblast je že opravila krizno zasedanje, saj je pri preprečevanju vstopa okoli 4.000 migrantov v državo prišlo do spopadov. Poostrene ukrepe na mejah so napovedali tudi v Bolgariji in na Madžarskem.

Slovenija spremlja razmere in je pripravljena

Za STA je slovenska policija povedala, da sproti spremljajo dogajanje na meji in si z drugimi državami izmenjujejo informacije. Tako se lahko prilagajajo spreminjajočim razmeram, so še zagotovili. 

Z notranjega ministrstva so za STA sporočili, da razmere na področju nezakonitih migracij v Turčiji in celotni regiji spremljajo in da so v rednih stikih ter si izmenjujejo informacije s sosednjimi državami, državami v regiji in tudi na ravni Evropske unije. Poudarili so tudi, da policija razmere na področju nezakonitih migracij obvladuje.

»Na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje smo pripravljeni, za to imamo pripravljene različne aktivnosti in ukrepe, ki jih bomo prilagajali razmeram na terenu,« so še zagotovili na ministrstvu po poročanju STA.

Napoved Turčije pomeni, da bi lahko bilo proti Evropi namenjenih čez 3 milijone migrantov, ki jih je turška država do sedaj zadrževala.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Darha (nepreverjen)

Pa koliko je te nesnage, ki se vali čez mejo? Kaj jih ne bo zmanjkalo? Id kod se ta narod jemlje? Jaj bomo s tem? Nazaj naj grejo, od kod so prišli. Itak delajo samo sranje po svetu.

Starejše novice