Tudi Gibanje TRS se ne bo pritožilo na soglasje Magni, saj, kot pravijo, se zavedajo pomena novih zaposlitev v socialno izčrpani podravski regiji.

Nevladna organizacija društvo Gibanje za trajnostni razvoj TRS, ki je eden 12 stranskih udeležencev v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja družbi Magna Steyr za obrat v Hočah, je sporočilo, da se na izdano soglasje ne bo pritožilo. Kot so zapisali, se v društvu zavedajo ekonomsko-socialnega pomena novih zaposlitev v socialno izčrpani podravski regiji z visoko brezposelnostjo. So pa precej kritični do vlade zaradi izbire lokacije in obljubljanju nerealnih časovnih rokov.

»Kljub dejstvu, da gre za zlasti vodnoekološko in z vidika kakovosti ozračja za potencialno tvegano dejavnost - lakirnica, se nismo enostransko opredelili proti možnosti postavitve podjetja Magne v regiji. Konstruktivno smo predlagali smo, da se poišče druga kmetijsko in okoljsko sprejemljivejša lokacija, saj so v Podravju (Maribor, Ptuj, Kidričevo ...) številna degradirana, nekdanja industrijska območja, kjer bi se uresničila načrtovana tuja investicija,« so navedli in dodali: 

»Hkrati slovensko vlado javno obtožujemo, da je torej ključni in izključni krivec nastalega položaja, saj je ne le izsilila neprimerno lokacijo, temveč očitno potencialnega investitorja, torej kanadskoavstrijsko Magno zavestno časovno zavedla. Potencialnemu (beri – izsiljevalskemu) Investitorju je naša vlada, glede na veljavne slovenske predpise in postopke zahtevnega umeščanja novega objekta v občutljiv prostor, obljubila nerealne časovne roke o hitremu zaključku celotnega postopka umestitve podjetja Magne.«

Vlado javno pozivajo, naj pridobi pisno zavezo Magne za zagotavljanje primernih pogojev delavcem

Da se ne bodo pritožili, so se po njihovih besedah odločili, ker razumejo socialno stisko številnih prebivalcev širšega območja Podravja, Štajerske ter tudi izraženo zelo prevladujočo pripravljenost lokalnega prebivalstva, da sprejme na svoja pleča potencialna okoljska tveganja.

Gibanje TRS je vlado še javno pozvalo, da od investitorja pridobi pisno zavezo o podjetju Magna v Hočah, da bodo delavci zaposleni za nedoločen čas in pošteno plačani za svoje delo, ne bodo zaposlovali agencijskih delavcev in prekarnih delavcev, da bodo storili vse, da bo v končni fazi zaposlenih okoli 3000 delavcev, da bodo spoštovali najsodobnejše okoljske standarde ter da bo državna podpora v višini okoli 18 milijonov evrov smotrno uporabljena.

Umanotera se ne bo pritožila

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je včeraj sporočilo, da je podjetje Magna Steyr posredovalo pisno zavezo, da bodo še v prvi fazi zgradili tudi industrijski tir znotraj načrtovanega obrata v občini Hoče-Slivnica

Tako bo možen prevoz tovora po železnici, kar bi pripomoglo k zmanjšanju škodljivih izpustov iz prometa. Prav na te je imela največ pomislekov organizacija Umanotera, ki je zaradi tega napovedala pritožbo.

Pri Umanoteri so v odzivu na zavezo Magne, da bo tovorni promet v zvezi z delovanjem lakirnice prenesla na železnico, zapisali, da ta ustrezno naslavlja vpliv na kakovost zraka in podnebje. Umanotera se zato ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice