Sij in ukrajinska skupina MHP še vedno čakata na odločitev agencije za varstvo konkurence o zaključku prodajnega postopka Perutnine Ptuj.

Uprava Perutnine Ptuj je danes objavila nov sklic izredne skupščine, na kateri bodo menjali člane nadzornega sveta, če do 31. januarja ali vsaj do 4. februarja odločitev varuha konkurence ne bi bila znana, poroča STA.

Ptujska družba je prvič izredno skupščino sklicala že za 20. december, a jo nato preklicala in za nov rok za izvedbo skupščine določila za 31. januar. Ob tem so si v skladu s statutom družbe hkrati zagotovili še rezervni datum, 4. februar, če skupščina 31. januarja ne bi bila sklepčna.

Za zdaj sicer omenjene skupščine še niso preklicali, so pa danes na spletni strani Ajpesa že najavili novo izredno skupščino, ki naj bi bila 21. februarja, v primeru nesklepčnosti pa so si pustili odprto dodatno možnost 25. februarja.

Če bo odločitev varuha konkurence do takrat le znana, bodo glasovali o zamenjavi petih nadzornikov. Kot je razvidno tudi iz zadnjega sklica, bodo delničarji, med katerimi je največji Sij s skoraj 91-odstotnim deležem Perutnine, iz nadzornega sveta odpoklicali Andreja Zubitskega, Polono Marinko, Evgenija Zvereva, Dagmar Planko in Heleno Ploj Lajovic, še poroča STA.

Namesto njih bi mesto v novem nadzornem svetu dobili izvršna direktorica in glavna finančna direktorica MHP Holdinga Viktorija Kapeljušna ter Maksim Pisarjev, Laroslav Mihajlovski, Vitalij Adamčuk in Uroš Ilić.

Sedanji največji lastnik Sij je z ukrajinsko skupino MHP prodajno pogodbo za 90,69-odstotni delež Perutnine Ptuj sklenil že novembra, za dokončno sklenitev posla pa ukrajinski vlagatelji še vedno čakajo odločitev slovenske agencije za varstvo konkurence.

Medtem so si aktualni lastniki ptujske družbe decembra v skladu s sklepom izredne skupščine izplačali devet milijonov evrov od ustvarjenega bilančnega dobička oziroma 0,84 evra na delnico, kar je skoraj petkrat toliko, kot so si nameravali s prvotnim sklepom iz avgustovske redne skupščine.

Skupščina družbe je takrat soglasno sprejela še spremembe statuta v delu, ki se nanaša na zastopanje članov uprave, in sicer tako, da bo uprava delovala kot kolegijski organ, člana uprave pa sprejemata odločitve soglasno.

Po poročanju STA, so ukrajinski vlagatelji ob sklenitvi dogovora s Sijem, ki je v lasti ruskega kapitala, napovedali, da nameravajo v proizvodno bazo v naslednjih štirih do petih letih vložiti okoli 200 milijonov evrov, s čimer želijo okrepiti obstoječi vertikalno integrirani poslovni model družbe ter vlagati v razvoj in tehnologijo, kot tudi v njene blagovne znamke.

Predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka je prejšnji teden za Večer dejal, da odločitev AVK pričakuje čim prej, saj bodo s tem lahko dobili strateškega lastnika iz panoge. Hkrati je poudaril, da vnovični sklic skupščine ni oblika pritiska na agencijo, vseeno pa dodal, da dolgotrajni postopki niso dobri v več pogledih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice