Ustavno sodišče je z odločbo odpravilo odlok, s katerim so radenski svetniki Titovo cesto preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije.

Sagi okoli preimenovanja Titove ceste ni videti konca. Ustavni sodniki so z zadnjo odločitvijo ponovno premešali karte, saj so v pobudi za oceno ustavnosti in zakonitosti postopka sprejemanja odloka, s katerim je bila Titova cesta preimenovana v Cesto osamosvojitve Slovenije, pritrdili stanovalcem ulice in skupini občinskih svetnikov.

Odlok je v neskladju z zakonom in ustavo

Kot je ugotovilo ustavno sodišče, je župan Roman Leljak razglasil in objavil odlok pred iztekom petnajstdnevnega roka in s tem občanom in občinskim svetnikom onemogočil, da bi sprožili začetek referendumskega postopka. 

»Zato je odločilo, da je bil odlok sprejet po postopku, ki je v neskladju s tretjim odstavkom 46. člena zakona o lokalni samoupravi in posledično s tretjim odstavkom 153. člena ustave. Odlok je odpravilo ter omogočilo, da se odpravijo škodljive posledice, ki so nastale zaradi protiustavnosti in nezakonitosti. Da ne bi zadevna ulica ostala brez imena, je ustavno sodišče naložilo tudi način izvršitve svoje odločbe. Odločilo je, da se do uveljavitve nove ureditve za ime sporne ulice uporablja odlok o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci, ki je veljal pred uveljavitvijo spremembe z odlokom,« so zapisali v odločbi ustavnega sodišča.

Titova cesta se vrača, a za kako dolgo?

Vukajč o preživetju demokracije, Leljak bo ulico spet preimenoval

To pomeni, da bo razvpita ulica ostala pri svojem starem imenu, ravno tako pa je brezpredmeten referendum, ki bi moral biti 13. junija, saj se nanaša na odlok, katerega je ustavno sodišče sedaj odpravilo.

V civilni iniciativni pod vodstvom Franca Vukajča so z razpletom zelo zadovoljni in pravijo, da je to velika zmaga za občanke in občane Radencev.

»Tu ni bilo vprašanje zgolj preimenovanje ulice, ampak ali bo demokracija v Radencih umrla ali ne,« je povedal Vukajč za uredništvo. Njihovo slavje pa bo znalo biti kratkotrajno, saj je Leljak že napovedal, da bodo na naslednji seji občinskega sveta sprejeli nov odlok, s katerim bodo Titovo ulico spet preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije. Po besedah Leljaka bo seja na sporedu 29. junija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice