Iz Dravskih elektrarn Maribor so sporočili, da je letošnji letni plan proizvodnje električne energije že presežen. Bo letošnja proizvodnja med najvišjimi v zgodovini družbe?

Iz Dravskih elektrarn Maribor so sporočili, da so že dva meseca pred koncem leta dosegli letošnji načrtovani plan proizvodnje električne energije.

V največji proizvajalki električne energije iz obnovljivih virov v državi, družbi Dravske elektrarne Maribor, so 30. oktobra 2020 na velikih hidroelektrarnah dosegli letošnjo načrtovano proizvodnjo 2.656 gigavatnih ur.

Če bo proizvodnja v zadnjih dveh mesecih tega leta potekala po planu, bo letna proizvodnja Dravskih elektrarn Maribor med najvišjimi v zgodovini družbe.

Kljub korona krizi zaključili nekatere nujne remonte

Direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej je ob tem povedal: »Ugodna hidrologija in visoka pripravljenost naših proizvodnih objektov sta omogočili, da smo minuli petek dosegli načrtovano proizvodnjo letošnjega leta, kar nas v teh nenavadnih časih še posebej veseli.«

Po njegovih besedah to kaže, da so od začetka tako imenovane korona krize v družbi sprejemali pravilne ukrepe: »Ti so nam omogočili, da smo zaključili nekatere nujne remonte, s katerimi smo začeli konec lanskega leta in tako dosegli, da so bile naše velike hidroelektrarne večino časa stoodstovno delujoče.«

Andrej Tumpej je zagotovil, da bo proizvodnja električne energije iz Dravskih elektrarn Maribor ob vseh sprejetih in morebitnih novih ukrepih tudi v prihodnje zanesljiva: »V teh časih se namreč, še toliko bolj kot običajno, zavedamo našega poslanstva in dejstva, da proizvodnja električne energije ne more obstati.«

To so načrtovani remonti na hidroelektrarnah

Visoko pripravljenost svojih enot v Dravskih elektrarnah Maribor dosegajo z načrtovanimi remonti in revizijami. V naslednjem remontnem obdobju sta predvidena dva večja remonta agregatov, ki predvidevata sanacijo generatorjev na hidroelektrarnah Vuhred in Ožbalt.

Ob tem so v teku intenzivne priprave na projekt prenove sekundarnih sistemov na treh hidroelektrarnah – Dravograd, Vuzenica in Mariborski otok. Gre za večletni projekt, ki bo omogočil nadaljnje zanesljivo obratovanje in možnost še bolj fleksibilnega prilagajanja zahtevam obratovanja elektroenergetskega sistema.

V družbi izvajajo tudi raziskave in aktivnosti na projektih dodatne proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. Pri tem se posebej osredotočajo na vetrno, sončno in geotermalno energijo ter hranilnike električne energije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice