Med kršitelji, ki so jim bile izdane odločbe inšpekcije, so tudi štirje podravski obrati.

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je lani opravila nadzor 110 mesnih obratov, kar je približno četrtina vseh, ki delujejo v državi. Pri tem je 62 kršiteljem izdala odločbe, štirim obratom pa je zaradi hujših kršitev odredila zaprtje. 

Inšpekcijske zapisnike o lanskem nadzoru mesnih obratov je pridobil portal 24ur.com, ki poroča tudi, da so kršitelji nepravilnosti v vmesnem času že odpravili.

Med hujšimi kršitvami je izstopala umazana posoda in pribor za pripravo mesnih izdelkov, insekti na delovnih površinah, umazani hladilniki, živila s pretečenim rokom uporabe, plesnivi prostori, mišji iztrebki. 

Neustrezna higiena in sledljivost živil

V Mesnici Ljutomer na naslovu Stari trg 2 so inšpektorji odkrili neustrezno higiensko stanje prostorov, opreme, naprav in pribora, ki prihajajo v stik z živili. Prav tako tam ni bila zagotovljena sledljivost živil.

V Novem mestu je medtem na različnih točkah v trgovini bila prisotna plesen, v pomivalnih koritih in na pipi so bili ostanki stare umazanije. Noži in sekira so bili dotrajani in umazani, na policah pa se je nahajal posušen mrčes.

Nezadovoljivo je bilo tudi higiensko-tehniško stanje pomožnih prostorov v Škofijah, kjer je potekala proizvodnja mesnih pripravkov, saj so v istem prostoru, kjer so bili hladilniki, pomivalno korito, delavne mize in tnalo za razrez mesa, hranili plastične zaboje za odpremo mesa, živalske stranske proizvode in sode z vinom.

Sporna je bila še higiena prodajnih prostorov, garderobe, hladilnice, stranišča, razsekovalnice in prostora za začimbe v Kungoti. Na kraju, kjer so predelovali meso, so se na primer nahajali umazani stroji, s katerih se je luščila barva.

Med kršitelji tudi štirje podravski obrati

Drugod so za odločbe inšpektorjev bili krivi nevzorčenje mesa in prostorov, neustrezno označevanje mesa in nezagotavljanje sledljivosti živil – kršitve, ki torej niso bile tako hude, da bi zahtevale zaprtje obrata. Med kršitelji, ki so jim bile izdane odločbe inšpekcije, je sicer bilo skupno štiri obratov z območja Podravja.

Natančno vsebino posameznih odločb, objavljenih na 24ur.com, preverite s klikom na ime gostinca:

Vsi kršitelji, vključno s tistimi, ki jim je inšpekcija zaprla mesne obrate, so nepravilnosti že odpravili in obratujejo, še poroča portal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice