Fotografija je simbolična.
Zaradi zmanjšanih naročil naj bi v zadnjem tednu odpustili že več kot 100 agencijskih delavcev.

Avtomobilska industrija je bila na udaru že pred izbruhom pandemije koronavirusa, sedaj pa se je kriza samo še poglobila. Magna Steyr, ki je podružnica kanadske avtomobilske multinacionalke, zaposluje okoli 9000 delavcev, veliko od njih prihaja tudi iz naših koncev.

Proizvodnjo so v Gradcu, po zaprtju zaradi koronavirusa, znova zagnali. Poleg terenskega vozila Mercedes serije G izdelujejo tudi BMW serije 5 in dva modela znamke Jaugar, a se soočajo z manjšimi naročili.

V prvem četrtletju je sicer kanadska multinacionalka zabeležila 8,66 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov manj kot lani, čisti dobiček pa se je zmanjšal za tri četrtine, kot izhaja iz njihovega sporočila za javnost.
 

Agencijski delavci prvi na udaru

Po neuradnih informacijah naj bi zaradi zmanjšanih naročil v zadnjem tednu odslovili čez 100 agencijskih delavcev, povsem varni pa naj ne bi bili tudi redno zaposleni. V graški Magni se neposredno na naša vprašanja zaradi svoje poslovne kulture niso odzvali, saj smatrajo, da gre to za interno zadevo.

So nam pa pojasnili, da so agencijski delavci prisotni v vseh industrijah, v avtomobilski industriji pa ti predstavljajo do 15 odstotkov vseh zaposlenih delavcev. To pa zato, ker prihaja do tržnih nihanj in sprememb pri proizvodnih potrebah. Dejstvo je, da je avtomobilska industrija v težavnem obdobju, agencijski delavci pa so dejansko tisti, ki so zmeraj prvi na udaru. Odpuščenim delavcem naj bi sicer sporočili, da bodo konec leta ponovno potrebovali kader in se bodo lahko vrnili na delo, nam je zaupal eden izmed Pomurcev, ki je ravno prejšnji teden podpisal sporazumno odpoved pogodbe.

»V Gradcu je proizvodnja vseh avtomobilov zagnana, vendar v omejenih kapacitetah. Naročila se počasi povečujejo,« so nam sporočili iz Magne. Proizvodnja Mercedesa dela trenutno v dveh izmenah, BMW in Jaguar pa sta zaenkrat še v eni izmeni, kar je daleč od polnih kapacitet. 

V lakirnici še na čakanju

Proizvodnja od lanskega leta poteka tudi v lakirnici v Hočah, ki pa še zmeraj ostaja zaprta že od sredine marca letos. Večina od 202 zaposlenih čaka na delo od doma, manjši del zaposlenih pa je v tovarni in nadzoruje sisteme. V tem hipu še ni odločitve, kdaj in kako naprej, je pa to povezano z naročili, saj brez teh ne morejo zagnati proizvodnje.  

Magna mora sicer po pogodbi z državo za prvo fazo naložbe v hoško lakirnico, ki je stala 150 milijonov evrov, do novembra 2022 zaposliti okoli 400 ljudi, za upravičenost do nekaj več kot 18 milijonov evrov državne spodbude pa bi morala do leta 2027, zaposliti tisoč ljudi.

Pred kratkim naj bi na Agenciji Republike Slovenije za okolje začeli obravnavati vlogo za drugo fazo tovarne v občini Hoče - Slivnica. Ta faza predvideva gradnjo proizvodnih hal za izdelavo do 100.000 vozil na leto in zaposlitev do tisoč oseb.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice